Сигурност

Covid-19 ускорява дигитализацията и увеличава риска от кибератаки

Александър Главчев

Пандемията от коронавирус е променила начина ни на живот и е засилила тенденциите, видими още преди възникналата необичайна здравна обстановка. Това заключват от компанията GBS, която е част от семейството на BULPROS. Една от положителните трансформации, които ще останат трайно в живота ни, е ускорената дигитализация в много аспекти от ежедневието ни.

Това от своя страна, обаче, поставя компаниите пред още по-силната нужда от защита от кибератаки.

Според много анализатори едни от най-застрашените сектори в глобален мащаб са в сферата на здравеопазването, образованието и финансовите услуги. Паралелно, именно те бележат най-голям ръст на потреблението на онлайн услуги. Това открива нови възможности пред киберпрестъпниците, което налага въвеждането на допълнителни мерки за защита.

"Наблюденията ни с компанията GBS потвърждават, че България не е изключение от световните тенденции, коментира Мартин Цочев, вицепрезидент по киберсигурност в BULPROS. При част от секторите, като банковия например, процесите на дигитализация и защита на данните от кибератаки е на по-високо ниво от останалите най-застрашени сфери. Както показа и анализът на Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ) към БАН, болници и медицински центрове са сред обектите с повишен риск за кибератаки около пандемията с COVID-19. И за да подсигурим нужното ниво на информационна сигурност за електронното здравеопазване у нас, е необходимо да се предприемат правилните мерки навреме.", Наскоро BULPROS стартира и образователната инициатива CyberCafe.

"Темата за информационната сигурност е широко застъпена в онлайн пространството, но повечето статии и материали са на английски, а голяма част от хората нямат достатъчно време да следят и анализират новостите. Затова решихме двама от нашите специалисти в областта да правят обзор на български език на най-интересните неща от света на информационната сигурност през изминалия месец. Това ще се случва веднъж месечно, в рамките на 20-30 минути, като чрез експертния си коментар, те ще споделят и своите препоръки за повишаване нивото на киберзащита.", споделя Любимир Тулев, CCISO, ECSA, CEH, CHFI, CEI - главен архитект по киберсигурност и консултант по бизнес информационна защита в BULPROS.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X