Сигурност

Правоприлагащи органи си купували хакнати данни, твърди разследване

Владимир Владков

Разследване на Vice разкрива, че на пазара на откраднати данни като потребители се включват и правителствени агенции, които търсят начини да заобиколят законите за защита на личните данни.

Докладът на Vice започват с разкритието, че компания, наречена SpyCloud, е безцеремонна относно работата с откраднати данни. "Обръщаме данните за престъпниците срещу тях или поне упълномощаваме органите на реда да направят това", е заявил Дейв Ендлър от SpyCloud пред Vice. Но данните не принадлежат на престъпниците, разбира се, те принадлежат на обикновени хора, които правоохранителните органи би трябвало да защитават.

И така, изправени сме пред многопластова морална главоблъсканица. От една страна, тъй като данните вече са откраднати, не трябва ли да се използват, за да бъдат хванат лошите момчета, като по някакъв начин да се компенсира престъплението? От друга страна, чрез разрастване на пазара на такива данни, правоприлагането не стимулира ли пряко по-нататъшни подобни кражби?

Най-смущаващата част от тази история е, че държавните, които купуват тази информация, изглежда са мотивирани, поне отчасти, от желанието да заобиколят съществуващ закон за поверителност на данните. Предполага се, че те са разочаровани от закони, които не им позволяват да хакват когото си поискат в името на справедливостта, и просто се обръщат към черния пазар, за да получат онова, което искат. Ако цивилен обаче направи същото, тези органи вероятно ще го арестуват за нарушаване на закона.

Трябва да има надлежен процес за защита на хората и за гарантиране, че всички получават еднакво третиране съгласно закона. Неотдавнашният хакване от EncroChat разкри, че правоприлагащите агенции получават лиценз за хакване при определени обстоятелства, но този доклад сочи, че мнозина дори не могат да се занимават с този дълъг процес и по-скоро косвено ще правят бизнес със самите престъпници.

Снимка на joffi от Pixabay.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X