Сигурност

Facebook отново е споделил неправомерно потребителски данни с разработчици

Мария Динкова

От Facebook отново съобщиха, че разработчици са получили потребителски данни, които не е трябвало, пише Engadget. От социалната мрежа отбелязват, че поне няколко хиляди разработчици са имали достъп до лична информация на "неактивни" потребители, които не са използвали тяхното приложение повече от 90 дни.

Според правилата на Facebook разработчиците не трябва да получават данни от потребителите, които вече са "неактивни", т.е. не са използвали приложението повече от 90 дни. Тези политики бяха въведени през 2018, след като скандалът около Cambridge Analytica наложи да се затегнат правилата за разработчиците.

От социалната мрежа не разкриват от колко дълго време проблемът е съществувал, преди да бъде поправен или колко потребители са били засегнати. Предполага се, че става дума за приблизително 5 хил. разработчици през последните няколко месеца. От Facebook също така не разкриват какви точно данни са били неправилно споделени, но уточняват, че потребителите преди това са позволили на приложението да получава съответната информация.

"Нямаме доказателства за това, че проблемът е довел до споделянето на данни, които противоречат на разрешенията, данени от потребителите при регистрацията във Facebook", отбелязаха от социалната мрежа.

От компанията изтъкнаха, че са оправили проблема ден, след като той е бил открит, и планират да продължат разследването по въпроса.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X