Законодателство

САЩ официално обяви Huawei и ZTE за заплаха за националната сигурност

Иван Гайдаров

Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) официално определи Huawei и ZTE като заплаха за националната сигурност и забрани на телекомуникационните оператори, работещи с федерални средства за закупуване или поддръжка на оборудване, да използват услугите на двете китайски компании. Това решение е сериозен удар за някои доставчици в извънградските райони, които досега разчитаха именно на тези производители заради по-достъпните цени на тяхното оборудване. Затова и в отговор на официалната позиция от Rural Wireless Association (RWA) категорично осъждат подобна мярка и дори обвиняват комисията, че не действа в интерес на целия бранш в страната.

"Tова поставя доставчиците в извънградските райони в несигурна ситуация, докато те се стремят да предложат по-добри условия за своите клиенти, както поиска председателят на FCC, за да могат да се приспособят към променената среда след провала на сливането T-Mobile/Sprint и да продължат да осигуряват свързаност на тези райони чрез широколентови и телефонни услуги по време на пандемията", се казва в позицията на RWA.

Решението на FCC означава, че телекомите не могат да използват никакви средства от фондовете на комисията в посока на двата китайски доставчика. Забраната включва закупуване на оборудване, поддръжка, подобрения, модификации или поддръжка на продукти и услуги на Huawei и ZTE. Това слага край на отношенията между доставчиците на комуникации в извънградските райони на САЩ и двата китайски технологични гиганта.

"С днешната си заповед, издадена въз основа на огромната тежест на доказателствата, комисията определи Huawei и ZTE като доставчици, рискови за националната сигурност и комуникационните мрежи на Америка, както и за нашето 5G бъдеще", коментира председателят на FCC Аджит Пай, и добавя: "И двете компании са в тясна връзка с Китайската комунистическа партия и военния апарат на Китай и са подчинени на китайското законодателство, което ги задължава да сътрудничат на разузнавателните служби на страната. За да се изготви тази позиция, агенцията взе предвид както констатациите и действията на Конгреса, така и позициите на разузнавателната общност, нашите съюзници и доставчиците на комуникационни услуги в други страни."

Това официално решение идва, след като Министерството на отбраната на САЩ публикува списък с 20 компании, за които се смята, че имат съществени връзки с китайското правителство и работят на американска земя.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X