Сигурност

Австралия ще инвестира почти 1 млрд. долара в киберсигурност

Мария Динкова

Австралия планира да инвестира 926,1 млн. долара през следващите 10 години, за да подобри своята киберсигурност, заяви министър-председателят Скот Морисън, докато страната се опитва да се справи с вълната от атаки, пише Reuters.

Новината идва седмици след като Австралия заяви, че друга държава стои зад кибератаките, насочени срещу всички нива на управлението, срещу политически структури, основни доставчици на услуги и оператори на критична инфраструктура.

Въпреки че властите отказват да уточнят за коя точно държава става дума, според източници на Reuters Китай е отговорен за случилото се, въпреки че Пекин отрича да има общо с инцидентите.

"Основният приоритет на федералното правителство е да се защити икономиката на страната, националната сигурност и суверенитета. Злонамерената киберактивност подкопава всичко това", подчертава Морисън.

Предвижда се една част от средствата да бъдат отделени за наемане на допълнителни 500 експерти по сигурност в австралийската служба по киберсигурност.

Отделеното финансиране за киберсигурност е свързано с по-мащабните усилия на властите за развиване на кибервъзможностите - план, чието изпълнение беше ускорено след кибератаката срещу австралийския парламент и трите най-големи политически партии през 2019.

Австралия публично не разкри кой е отговорен за хакерското нападение, което се случи месеци преди изборите, но от службата по киберсигурност коментират, че отговорност носи Пекин. Китай обаче отрича да е свързан с атаката.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X