Социални Мрежи

Viber спира да работи с Facebook заради "езика на омразата" в социалната мрежа

Владимир Владков

Приложението за комуникации Viber преустановява всякакви бизнес отношения с Facebook, заявиха от платформата, която става все по-популярна в България и в цяла Източна Европа. Viber ще премахне от платформата си Facebook Connect, Facebook SDK и GIPHY. Всички рекламни разходи на Viber в социалната платформа също ще бъдат спрени.

"Поради неспособността на Facebook да защити данните на своите потребители, както и предвид неуспешните опити да спре омразната реч, Viber взе решение да премахне всички продуктови допирни точки между платформите, както и да преустанови рекламите си в социалната мрежа. Компанията преустановява официално бизнес отношенията си с Facebook, за да защити своите над 1 милиард потребители", гласи официалното изявление на Viber. С действието си компанията подкрепяла движението #StopHateForProfit, в което са се включили 6 организации, включително Антидифамационната лига (ADL) и Националната асоциация за напредък на цветнокожите (NAACP). Тя е призовала рекламодателите във Facebook да спрат своите платени кампании в платформата през целия юли заради неспособността на Facebook да защити потребителите от омразна реч.

"Facebook продължава да демонстрира неразбиране на основната роля, която има в света. От неправилното управление на данни и липсата на сигурност в приложенията си, до възмутителното отношение и липсата на мерки за защита от опасна реторика, Facebook стигна твърде далеч. Ние не сме арбитър в тази игра, но истината е, че много хора страдат от разпространението на обидно съдържание. И всяка компания следва да заеме ясна позиция по темата", заяви Джамел Агауа, глобален изпълнителен директор на Viber.

Очаква се действията по прекратяване на бизнес отношенията между Viber и Facebook да приключат до началото на юли 2020 г. Разходите за реклами във Facebook незабавно ще бъдат спрени.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X