Законодателство

Google отива на съд за събиране на данни в режим "Инкогнито"

Иван Гайдаров

Google може да отнесе нова глоба от поне 5 милиарда долара по съдебно дело в САЩ, ако в неговите рамки бъде установено, че компанията незаконно е събирала данни от милиони потребители, които сърфират в интернет в режим "Инкогнито" в браузъра Chrome, предава Reuters.

Жалба, подадена в окръжен съд на 2 юни, обвинява технологичния гигант, че тайно събира информация за навиците за търсене на хората, въпреки че използват режима за защитено сърфиране на уеб браузъра.

Жалбоподателите твърдят, че данните са били събирани от Google Analytics, Google Ad Manage и приложения за смартфони, независимо дали потребителите са кликнали върху реклами или не. Ищците твърдят, че милиони потребители, работещи в режим "Инкогнито" от 1 юни 2016 г., са засегнати от тези практики и искат обезщетение за щети от поне 5000 долара на човек.

Представителят на Google Жозе Кастанеда коментира пред Reuters, че компанията ще се защитава категорично от твърденията, добавяйки, че ясно определени и ясно посочени уебсайтове могат да събират информация за дейностите по сърфиране, извършвани в защитен режим.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X