Сигурност

Делото за екстрадицията на директора на Huawei от Канада в САЩ продължава

Иван Гайдаров

Делото за екстрадицията на изпълнителния директор на Huawei Менг Уанжоу от Канада в САЩ продължава, след като канадски съд отхвърли искането ѝ за прекратяване на производството заради наличие на "ключови критерии" за неговото продължаване. Искът на американската администрация, която иска Менг да бъде върната обратно в страната, за да бъде съдена за предполагаеми банкови измами и нарушаване на американски санкции, датира от 2019 г.

По-рано тази година адвокатите на изпълнителния директор на Huawei заявиха, че делото трябва да бъде прекратено с мотива, че обвиненията не отговарят на стандарта, известен като "двойна престъпност", който постановява, че човек може да бъде екстрадиран, само ако неговата дейност нарушава и закона на Канада. Те отбелязаха, че макар САЩ да налагат търговски санкции на Иран, Канада не е прилагала подобни забрани. Канадските прокурори обаче изтъкват, че предполагаемите действия на Менг трябва да бъдат считани за измама, независимо дали има действащи санкции или не.

Решението означава, че Менг ще бъде принудена да остане в Канада, където се намира от излизането си от ареста през декември 2018 г. Следващото изслушване, насрочено за юни, ще се съсредоточи върху това дали нейните конституционни права са били нарушени при задържането и претърсването под претекст на рутинна имиграционна проверка.

CBC съобщава, че допълнителни изслушвания ще определят дали има достатъчно доказателства, които да доведат до нейната екстрадиция.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X