Сигурност

Е-велосипедите помагат за по-бързия рестарт на икономиката

Иван Гайдаров

Ново проучване установява, че електрическите велосипеди могат да помогнат сериозно за намаляване на транспортните емисии и да предложат на работещите подходящ начин да се върнат на работното място по време на пандемията от коронавирус. Ако електронните велосипеди са толкова разпространени във всички европейски градове, както са в момента в някои от тях, това ще намали задръстванията, ще подобри мобилността и ще намали CO2 емисиите, се казва в проучването, според което най-голямото въздействие би се усетило в райони с лош обществен транспорт.

Според резултатите от изследването на публично финансирания, базиран в Оксфорд Centre for Research into Energy Demand Solutions (Creds) например правителството на Обединеното кралство все още не е осъзнало стратегическото значение на електрическите велосипеди.
Изследователите посочват в другата крайност Дания, където колоезденето е силно насърчавано от десетилетия, маршрутите за електрически велосипеди вече свързват градове и села.

Изследването идва в момент, в който правителства в цяла Европа търсят решения, които да им позволят да задвижат отново икономиката на страните си, връщайки хората на работа, без обаче да рискуват тяхното здраве в обществен транспорт, а и без да се увеличават въглеродните емисии.

Професор Ник Айри от Creds коментира пред BBC News: "Електрическите велосипеди ни дават нова вълнуваща възможност за намаляване на използването на енергия и въглеродните емисии. Те трябва да бъдат част и от плановете за основни инвестиции в транспорт, за да могат хората да се движат безопасно по начини, които са икономически и екологично устойчиви."
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X