Сигурност

Китай готви контрамерки заради нови ограничения на САЩ срещу Huawei

Иван Гайдаров

Китай заплаши с реципрочни мерки срещу големи компании, включително Qualcomm и Apple, съобщава Global Times, след като САЩ работи по затварянето на вратичката, която позволява на Huawei да продължи да използва чипове, направени по американска технология, въпреки търговските ограничения.

Повече от година, след като Huawei попадна в "черния списък" на Министерството на търговията на САЩ, администрацията на страната се опитва да ограничи достъпа на доставчика до компоненти, произведени извън нейните граници, но съдържащи американси софтуер и технологии.

От DoC коментират, че промяната на правилата ще е "тясно и стратегически насочена към достъпа на Huawei" до полупроводници, като изискванията към компаниите, използващи американски технологии, е те да получат лиценз, преди да доставят компоненти на китайския гигант. Законодателството включва и продукти, които вече са в производство, считано от 15 май, при условие, че се доставят в рамките на 120 дни.

Global Times съобщава, че Китай обмисля различни начини на противодействие, включително възможността за добавяне на американски компании към "списък на ненадеждните дружества", налагане на ограничения върху техните операции или започване на разследвания на техните бизнес практики.

Ходът на DoC дойде малко след като ключовият доставчик на Huawei - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) - разкри планове за изграждане на завод за полупроводници на стойност 12 милиарда долара в САЩ - второто му подобно съоръжение в страната.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X