Сигурност

САЩ отпуска 200 милиона долара за телемедицина

Иван Гайдаров

Федералната комисия по съобщенията на САЩ (FCC) положи основите на нова програма за засилване на телемедицинските услуги в цялата страна, след като получи финансиране в размер на 200 милиона долара като част от пакет за помощ срещу Covid-19 (коронавирус), приет от Конгреса.

Съгласно предложение на председателя на FCC Аджит Пай, финансирането ще бъде разпределено чрез нова програма, наречена Covid-19 Telehealth Programme, за да се подпомогнат доставчиците на здравни услуги в закупуването на фиксирана или безжична широколентова връзка и устройствата, необходими за отдалечени услуги.

В допълнение към лечението на пациенти с Covid-19, програмата е предназначена да подпомогне освобождаването на болнично пространство и да намали потенциалната експозиция на вируса чрез лечение на пациенти с други заболявания от разстояние.

Пай представи програмата като "критичен инструмент" за доставчиците на здравни услуги, които се опитват да се справят с пандемията, но все още не е ясно колко бързо може да бъде разпределено финансирането.
Старши служители на FCC коментират пред журналистите, че точният график ще зависи от това колко време ще отнеме на петчленната комисия да гласува плана на Пай и колко време отнема оценката на кандидатурите. Като първоначален вариант е посочен период от няколко седмици.

За кого е програмата?

Седем категории доставчици на здравни услуги биха могли да кандидатстват за финансиране по плана - академични болници; общостни здравни центрове; местни здравни отделения; центрове за психично здраве; болници с нестопанска цел; селски клиники; квалифицирани медицински заведения.

Кандидатурите ще бъдат разглеждани постоянно, като се предпочитат услугите, предлагани в райони, които са най-силно засегнати от вируса, и тези, обслужващи пациенти с висок риск.

Длъжностните лица не посочват ограничения в размера на финансирането, което кандидатите могат да получат, но заявяват, че надали ще бъдат отпускани повече от 1 милион долара на един кандидат. Финансирането ще остане на разположение, докато не бъде изразходвана цялата сума от 200 милиона долара или пандемията не приключи.

Парите за програмата бяха отпуснати на FCC като част от по-голям пакет от стимули от 2 трилиона долара, известен като Закона за CARES, който влезе в сила на 27 март.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X