Сигурност

Фишингът в е-поща бележи 667% ръст за последните 3 месеца

Computer World

На фона на разпространението на коронавируса се наблюдава сериозно увеличение на фишинг атаките през последните три месеца, пише ITProPortal.

Според фирмата за сигурност Barracuda Networks 137 фишинг имейли, свързани с COVID-19, са били идентифицирани през февруари, 1 188 през февруари и над 9 000 през март. Това се равнява на 667% увеличение от края на месец февруари.

Хакерите създават фалшиви благотворителни кампании, които заблуждават потребителите, че се борят с разпространението на коронавируса. В други случаи киберпрестъпниците заблуждават потребителите, че са представители на Световната здравна организация.

"Това е ново дъно за киберпрестъпниците, които действат като пирани, страхливо нападат хората, когато те са най-силно уязвими", коментира Дийн Ръсел член на британския Комитет за здравеопазване и социална грижа.

"Важно е обществото да остане бдително за подобни подвеждащи имейли по време на тези предизвикателни времена", допълва Ръсел.

Въпреки увеличението на заплахите, свързани с коронавируса, те обхващат една 2% от всички имейл атаки. Според данните на Barracuda Networks 467 825 фишинг имейла са установени в глобален мащаб от началото на март.

Всъщност целите на всички такива кампании винаги са свързани с разпространение на зловреден софтуер, открадване на лични данни или подвеждане на жертвите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X