Сигурност

Експерти по киберсигурност ще се борят с хакерските атаки около COVID-19

Computer World

Международна група от около 400 доброволци с експертиза в сферата на киберсигурността ще се бори с хакерските атаки, свързани с коронавируса, пише Reuters.

Групата, наречена COVID-19 CTI League обхваща над 40 държави и включва специалисти с богат опит, работещи в големи компании като Microsoft Corp и Amazon.com Inc.

Един от четиримата лидери на инициативата Марк Роджърс заявява, че основният приоритет ще бъде борбата срещу хакерските атаки, насочени към медицинските институции и други организации, работещи за намаляване разпространението на заразата.

Също така ключов аспект от техните усилия ще бъде и защитата на комуникационните мрежи и услуги, които станаха особено важни, след като много хора вече работят от разстояние, посочва Роджърс, вицепрезидент в компанията за сигурност Okta Inc OKTA.o.

В допълнение групата ще използва своята мрежа от контакти сред доставчиците на интернет инфраструктурата, за да намали фишинг атаките и другите финансови престъпления, които се възползват от страха около COVID-19 или желанието за информация, за да подмамят интернет потребителите.

"Никога досега не съм виждал такива нива на фишинг атаки. Буквално виждам такива подвеждащи съобщения на всеки език, известен на човека", подчертава експертът.

Фишинг съобщенията се опитват да убедят получателите да въведат своите пароли или други чувствителни данни в контролирани от хакерите уебсайтове. Впоследствие тази информация може да се използва, за да се получи достъп до банкови сметки, имейли или други профили.

Роджърс изтъква, че групата вече се е справила с една кампания, която използва софтуерна уязвимост, за да разпространява малуер. Той обаче отказва да даде повече подробности, уточнявайки, че като цяло групата предпочита да не разкрива срещу какво се бори.

Експертът споделя, че правоприлагащите органи са били учудващо готови за сътрудничество, разбирайки големия обхват на заплахата.

Реджърс е британски гражданин, базиран в Сан Франциско, докато двама от координаторите са американци, а четвъртият е израелец.

"Досега не съм виждал толкова тясно сътрудничество. Надявам се това да продължи и след това, тъй като е хубаво да види подобно нещо", заключва Роджърс.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X