Сигурност

Дигиталният асистент на Apple вече дава съвети при съмнения за коронавирус

Computer World

С истерията около глобалната пандемия от коронавирус много хора при най-малко неразположение започват да се притесняват дали не са прихванали опасната зараза. Затова и Apple са заложили нова функционалност в дигиталния си асистент Siri, която може да помогне в подобна ситуация.

В нова актуализация, технологичният гигант е добавил въпросник, който да насочи потребителите, ако имат симптоми, свързани с COVID-19. При въпрос "Имам ли коронавирус?", асистентът отваря анкетата, за да се опита да насочи хората към потенциални следващи стъпки.

Въпросникът, който SIri попълва, извлича възможните отговори от Службата за обществено здраве на САЩ и започва с питания дали имате симптоми като треска, суха кашлица или задух.

Ако отговорите с "да", той ще попита дали вашите симптоми са тежки или животозастрашаващи. При нов положителен отговор асистентът дава съвети накъде да се насочи потребителят. Ако отговорите, че не сте сигурни обаче, дигиталният асистент на Apple ще ви попита дали усещате болки в гърдите, затруднено дишане, виене на свят, замаяност или объркана реч и ще посъветва тези, които трябва, да потърсят незабавна медицинска помощ.

Ако не страдате от тези симптоми, тогава съветите са свързани с оставане в къщи, социална изолация и последваща връзка с личен лекар при влошаване на състоянието. Siri предлага подобен съвет и ако не изпитвате тези симптоми или не сте сигурни, но сте били в контакт с някой, който има положителен резултат.

Това е поредният ход на Apple в стремежа на компанията да използва iOS, за да повиши информираността на потребнителите относно пандемията от коронавирус.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X