Заплахи

Откриха шпионска програма, маскирана като приложение за родителски контрол

Computer World

Компанията за ИТ сигурност Kaspersky Lab публикува анализ на зловредно приложение за Android, наречено MonitorMinor, което следи активността на потребителя във Facebook, Gmail, Instagram, WhatsApp и др. От там определят софтуера като "сталкерски" (stalkerware), който се използва за следене на определени хора.

MonitorMinor получава повишени привилегии и пълен достъп до най-различни комуникационни услуги. Той може да извлича хеширани пароли и ключове, използвани за физически достъп до устройството. От Kaspersky подчертават, че за пръв път срещат "сталкерско" приложение, което е способно на това.

Освен това, след инсталиране, програмата не може да бъде премахната по обичайния начин. Тя променя правата за достъп до раздела за зареждане на операционната система в паметта на устройството от само за четене (read only) до възможност за четене и запис (read/write) и разполага там свое копие. След това изтрива копието си в потребителския раздел и отново "заключва" системния.

Чрез MonitorMinor злоумишленик може да управлява смартфона на жертвата си чрез SMS съобщения и в реално време да получава звук от микрофоните и изображения от неговите камери. Достъпна е също историята в браузъра Chrome и статистики за използването на някои приложения.

Най-много инсталации на софтуера се отчитат в Индия (14,7%), каро според Kaspersky по всяка вероятност той е създаден именно там. На второ място е Мексико (11,8%), след което са подредени още Германия, Саудитска Арабия и Великобритания.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X