Сигурност

Умишлен палеж застраши електрозахранването на част от София

Computer World

Умишлено посегателство над електроенергийно съоръжение, собственост на ЧЕЗ Разпределение, постави под риск електрозахранването на част от столицата, съобщават на корпоративния си сайт от ЧЕЗ Груп, като добавят, че е е разбит непроходим колектор на компанията и е запален кабел 110 киловолта - елемент от ключово значение за сигурността на услугата в София. Инцидентът е довел до повреда на съоръжението и прекъсване на доставките на електроенергия в кварталите Красно село, Зона Б-19, Зона Б-18, Зона Б-5, Красна поляна, Лагера, Разсадника, Сердика, Крива река, Света Троица, Хиподрума, Илинден и Земляне.

ЧЕЗ Разпределение реагира незабавно след събитието и подаде алтернативно електрозахранване в рамките на по-малко от час. В момента обаче сигурността на електроподаването в части от София остава обезпечена едностранно. Компанията създава план за захранване на потребителите чрез съоръжения средно напрежение при евентуална следваща извънредна ситуация. Дружеството ще сведе до възможния минимум времето за реакция при такива обстоятелства.

Обстановката, в която се случва инцидентът, породена от епидемията от коронавирус, усложнява възможностите за ремонт на повредения кабел. Целият ръководен ресурс и служителите на дружеството са мобилизирани да се справи с гарантиране на сигурността на доставките на електроенергия в условия на извънредно положение. Същевременно за ремонт от подобно естество има нужда от допълнителни специалисти, които не се намират в България и на Балканите. Инженери с такава компетентност има много малко и в останалата част от Европа. Обявеното извънредно положение създава предпоставки за отлагане на ремонта за неопределен срок. Кризисен щаб на дружеството ще работи за намиране на възможности за излизане от ситуацията.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X