Сигурност

Американските власти с нова офанзива стрещу Huawei

Иван Гайдаров

Американските политици отново ескалираха усилията си да попречат на Huawei да прави бизнес в страната, като въведоха ново законодателство, което ще забрани на местните компании да сключват сделки с определени доставчици на 5G технологии.

По-конкретно, мярката ще изисква от президента да включи телекомуникационните компании, които са извършили нарушения на санкции или "икономически шпионаж" (като кражба на търговски тайни), в SDN списъка на Министерството на финансите (Specially Designated Nationals).

На американските компании обикновено е забранено да сключват сделки с лица и компании от списъка. Попадането в него би прекъснало достъпа Huawei до финансовата система на САЩ, тъй като банките няма въобще да могат да обработват плащания към компанията.

Новото законодателство конкретно е насочено към трансакции, свързани с 5G, допускайки изключения за сделки, свързани с 3G и 4G.

Въпреки че Huawei не беше посочена поименно в законопроекта, Министерството на правосъдието преди това обвини компанията в кражба на търговски тайни и нарушаване на търговските санкции срещу Иран. Huawei категорично отрича обвиненията.

Компанията бе добавена в черния списък на Министерството на търговията през май 2019 г.

Майк Галахър, който подкрепи последната мярка в Камарата на представителите, в изявление посочи необходимостта от "пълна съдебна забрана срещу злонамерени актьори като Huawei", за да се защити страната от заплахи за сигурността в ерата на 5G. "Време е да преминем в настъпление, като ограничим достъпа на Huawei до банковата система на САЩ", коментира той.

За да стане закон, законопроектът трябва да бъде одобрен от двете нива на конгреса и подписан от президента.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X