Сигурност

Nixu вкарва игровия елемент в обучението по киберсигурност

Владимир Владков

Нарастващото ниво на фишинг може да навреди на хора от всички слоеве на обществото, предупреждава европейската компания за киберсигурност Nixu. Обучението има страхотен превантивен ефект, тъй като помага на хората да подобрят ефективно информираността си за социалния инженеринг и да идентифицират кога има фишинг и как да го блокират.

Технологиите и защитата на киберзащитата продължават да се подобряват, но и престъпниците са склонни все по-често да използват човешките слабости на служителите, за да получат по-лесен достъп до информацията и системите на организацията. При интелигентна атака от типа на социалния инженеринг жертвата се насочва да вземе решение или да извърши действие, което не би извършила при нормални обстоятелства, например да кликне върху фишинг е-писмо, върху злонамерена връзка или да предостави информация или достъп на човек, който не би трябвало да има такъв достъп. Атаката може да бъде осъществена чрез измама, при която нападателят може да се действа като доверено лице, като сътрудник или лице за техническа поддръжка от компанията.

Ану Лаитила, мениджър по киберсигурност в Nixu, напомня, че хората влияят върху сигурността повече от всяка технология или политика: "Според Gartner, колкото и невероятно да звучи, 93% от успешните пробиви на данните започват с фишинг атака, като 30% от получателите отварят фишинг съобщения, а 95% от всички атаки се дължат на човешки грешки, обикновено идващи от входящата поща на потребителя."

Разпознаването на манипулацията понякога е много трудно. Компаниите обаче могат значително да подобрят информационната си сигурност, като предоставят на служителите си обучение, насочено към повишаване на нивото на информираност по отношение на сигурността - на работното място и през свободното им време. Nixu подкрепя компаниите в тази важна работа, като предоставя специално обучение, включително използването на Nixu hACME, ролева игра за социално инженерство и други иновативни методи на обучение.

Освен това младите хора и студентите са много потенциални жертви. Младото поколение е много по-разкрепостено при използването на нови технологии и приложения, следователно е необходимо да се увеличи тяхната информираност за киберсигурност. Именно към тях са насочени и част от усилията на Nixu за повишаване на информираността и уменията. Сред тези усилия е Nixu Challenge, който осигурява път към стажантската програма на Nixu. В допълнение Nixu работи в тясно сътрудничество с образователни институции в страни, където Nixu има офиси.

Виктор Сант'Ана, разработчик на Nixu hACME и старши консултант в Nixu, обучава студенти от финландския Университет по приложни науки в Лауреа.

© Nixu

Виктор Сант'Ана, разработчик на Nixu hACME и старши консултант в Nixu, обучава студенти от финландския Университет по приложни науки в Лауреа.


През март 2020 г. Nixu организира обучение на студенти от финландския Университет по приложни науки в Лауреа като част от курса по информационна и киберсигурност във Финландия. При това обучение експерти по киберсигурност представят как престъпниците могат да използват различни техники за манипулация, как да бъде идентифицирана измама и как да избегнат неприятни последици. Ролевата игра Nixu hACME, пусната през януари 2020 г. , е използвана в обучението.

"Обучението на Nixu предлага отличен компонент за нашето образование и подсилва съществуващата ни база от знания. Това образование е добър пример за партньорство между образователна институция и бизнеса, което ни позволява да използваме най-добрите експертни познания в бранша", казва Паси Кемпи, старши преподавател в Университета за приложни науки в Лауреа.

"Играта на социална манипулация беше интересен и забавен начин да опознаем темата. В реалния живот социалното манипулиране често отнема много време и чрез играта вие опознавате темата ефективно", обяснява Микаел, студент от Лауреа. "Основно е да се намерят ефективни и смислени начини за подобряване на информираността за социалния инженеринг", съветва Виктор Сант'Ана.

Снимка: Pixabay.com
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X