Сигурност

Кои са най-лошите пароли и как да създададем сложна за разгадаване

Александър Главчев

За пета поредна година най-популярните пароли в света са "123456" и "password" (парола). Въпреки постоянните напомняния на експерти от сфера на кибербезопасността хората все още са склонни да използват слаби и лесни за разшифроване комбинации, отчита софтуерната компания NordPass.

От там всяка година публикуват списък с 200-те най-популярни и най-лоши пароли. За съставянето му се оценяват повече от 5 млн. комбинации, до които е налице достъп в "тъмната мрежа". Такива бази данни с пароли идват предимно от потребители в Европа и Северна Америка.

"През годините се появи огромна база данни от информация за частни потребители в следствие на различни изтичания на данни и нарушения. И напоследък изглежда, че не минават и няколко дни, без да чуем за поредния нов случай, обяснява Даниел Маркюсън, експерт по неприкосновеността на личния живот в цифровото пространство в NordVPN. Получавайки достъп до такива маси от чувствителни данни, киберпрестъпниците могат да ги използват по редица начини. Ето защо използването на еднакви данни за влизане в различни услуги, уеб сайтове и платформи е изключително опасно."

Десетте най-популярни пароли в общи линии не са изненада:
 1. 123456
 2. test1
 3. password
 4. zinch
 5. g_czechout
 6. asdf
 7. qwerty
 8. iloveyou
 9. abc123
 10. 111111


Как да създадете трудна парола

Даниел Маркюсън споделя и няколко съвета за това как да създадете трудна парола, която няма да забравите след десет минути:
 • - Никога не използвайте кратки пароли. Колкото по-различни знаци има паролата, толкова по-дълго отнема на хакера или на друг съмнителен киберпрестъпник да я разгадае.
 • Измислете сложни пароли. Използвайте главни и малки букви, символи, специални знаци и номера, за да създадете трудни пароли.
 • Използвайте дълги пароли-фрази. Използването на думи от речника не е за препоръчване, но създаването на комбинация от 6-7 произволни думи е добър метод. Комбинация като "ляв слон обувки лилаво ръгби почивка" е трудна за откриване, заради дължината и защото е произволна, но е по-лесна за запомняне.
 • Използвайте техниката за запаметяване (мнемотехника). Създайте запомнящи се фрази, като използвате техниката на мнемониката. Например, създайте изречение като "Аз обичам да ям пица с приятели за забавление!" и го използвайте като мнемоничен код, за да създадете парола "1О2япспз3".
 • Използвайте инструмент за управление на пароли. Трудните пароли се забравят, така че използването на инструмент за управление на пароли е добра идея.
Трудните пароли са особено важни за услуги и уеб сайтове, където споделяте най-чувствителната информация. Това включва онлайн банкиране, уебсайтове за онлайн търговия, домашна Wi-Fi мрежа, личен и работен имейл, както и някои профили в социалните мрежи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X