Сигурност

Кибертормозът не се различава от обикновения тормоз

Александър Главчев

Тормозът не е нещо ново и с него се опитват да се справят правораздавателни органи, училища, правителства и различни неправителствени организации. С развитието на технологиите, проблемът разширява обхвата си и вече засяга и т.нар. виртуален свят, пишат от FreedomOnline.

Въпреки че се случва онлайн, кибертормозът има реално измерение, защото последиците от него често рефлектират и върху реалния живот жертвата, а често и върху нейното обкръжение. Той е и значително по-лесен за осъществяване, поради няколко основни причини:


Анонимност и бързо разпространение


При тормозa "на живо" жертвата знае много добре кой всъщност я тормози. Дори и да е нападната в гръб, шансът да види лицето на насилника си е огромен. В интернет обаче тормозът може да се осъществява анонимно. Насилникът би могъл да използва псевдоним, фалшиви снимки или имена и всякакви други прийоми, които да скрият самоличността му. Онлайн щетите се разпространят много по-бързо и да бъдат видени от много повече хора от, на практика, всяка точка на земното кълбо. А слухове, фалшифицирани снимки и др., веднъж качени онлайн е почти невъзможно да бъдат изтрити впоследствие.


Онлайн непрекъснато


Когато става въпрос за тормоз в реалния живот, жертвата има шанс да опита да се скрие някъде - физическото насилие все пак предполага физическа близост. При кибертормоза жертвата може да бъде на прицел винаги и по всяко време. Това може да накара всеки да се почувства незащитен дори и на най-сигурното за него място - у дома.


Чувство за липса на отговорност


Организаторите на кибертормоз се чувстват безнаказани, тъй като не се срещат очи в очи с жертвите си. Тъй като не виждат какви са реалните щети, нанесени от действията им, доказано изпитват по-малко угризения. Лъжливото възприятие дори може да доведе до коренно различно държание на насилника онлайн и офлайн - буквално все едно, че става дума за различни хора. Явлението се нарича токсично дезинхибиране.


Каквото се случи онлайн, остава завинаги онлайн


Каквото бъде качено онлайн, остава онлайн и е много трудно да бъде изтрито, дори често е невъзможно. Все пак, Facebook, Instagram, Twitter и YouTube имат цели екипи, които свалят подобни постове. Съществуват и компании, чиято дейност е посветена на това да издирват остатъци от съдържание, което злепоставя или тормози потребителите. И въпреки това, винаги някъде остават следи


Какво да правите, ако сте жертва на кибертормоз?


Тормозът, в която и да негова форма, е много чувствителна тема. Той може да засегне всеки, без значение каква е неговата възраст, раса, пол или религия. Възможно е да ви накара да се почувствате изолирани, но това, което трябва да помните на първо място е: не сте сами! Говорете за проблемите си с хората около вас! Потърсете помощ!

Помнете, че при тормоз срещу вас, вината не е ваша. Никой не трябва да бъде тормозен, каквито и да са обстоятелствата, довели до това - както и да изглежда, какъвто и да е

Пазете доказателства за кибертормоза! Принтирайте, правете скрийншотове! Запазете ги по удобен за вас начин! Имейли, блог постове, постове в социални медии или чатове - всичко може да ви бъде от полза в определен момент, защото когато докладвате подобно поведение, ще са ви нужни доказателства.

Кибертормозът не е по-различен от физическия тормоз, затова следва да приложим също толкова активни мерки за справянето с него.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X