Сигурност

Apple влезе в организация за стандартизиране на двуфакторната автентиакция

Александър Главчев

Apple официално се присъедини към алиянса Fast IDentity Online (FIDO) - група, създадена през 2012 г. и занимаваща се разработка на стандартизирани средства за двуфакторна автентиакция. Този медод за потвърждаване на самоличността трябва да стане по-бърз и сигурен спрямо сега използваните пароли. Членове на FIDO вече са: Amazon, Facebook, Google, Intel, Microsoft, RSA, Samsung, Qualcomm и VMware, както и много компании от финансовия сектор - American Express, ING, Mastercard, PayPal, Visa и Wells Fargo.

Като правило Apple не се присъединява веднага към инициативи за създаване на общи стандарти, а изчаква докато те не получат достатъчно разпространение. По всичко личи, че поддръжката на FIDO вече е достатъчно висока. В стандарта се използват двойка ключове - открит, който се съхранява в онлайн услугата или приложението, както и закрит, съхраняван на потребителското устройство.

При автентикация сървърът изпраща заявка по принципа на криптографията с отворен ключ. Достъпът до закрития става чрез допълнителна автентикация с ПИН код или биометрия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X