Сигурност

Китайската икономика се раздвижва, но по-слабо от очакваното

Иван Гайдаров

Китайските фабрики за смартфони, играчки и други продукти се опитват да отворят отново врати, след като през последния месец епидемията от коронавирус парализира местната икономика. Но въпреки обещаната помощ от страна на управляващата комунистическа партия, бизнесът и икономистите смятат, че може да минат месеци, преди производството да се върне към нормалните си нива.

Основният проблем е свързан с веригата за доставки - хилядите компании, които доставят компоненти - от авточасти, през ципове, до микрочипове. Китайците са известни като находчива нация, а не им липсват и ресурси, но към днешна дата проблемите са свързани с липсата на материали и работна сила, след като интензивните мерки за борба с епидемията затвориха голям процент от производствата в страната и ограничиха достъпа до градове с над 60 милиона души.

"Според някои представители на смартфон сектора - индустрия, която разчита в голяма степен на Китай за сглобяването на устройствата - редица доставчици на компоненти работят с едва 10% от капацитета си", обяснява Никол Пен от изследователската компания Canalys, като добавя, че "лошата новина е, че епидемията ще има по-нататъшно въздействие и то по-лошо, отколкото много хора първоначално очакваха".

Иначе продажбите на дребно и превоза на стоки и пътници са двата сегмента, които пострадаха в най-голяма степен до момента. Дори гиганти като Apple вече обявиха, че епидемията и карантината ще забавят сериозно продажбите ѝ в страната, което ще се отрази и на глобалния баланс на компанията. В същото време анализаторите предупреждават, че колкото по-дълго трае извънредната ситуация, толкова повече индустрии ще пострадат.

Глобалните брандове използват евтината работна ръка в Китай за сглобяване на стоки в продължение на три десетилетия. В резултат на това те все повече зависят от местната индустрия за доставка на автомобилни, компютърни и други компоненти. Затова и проблеми в страната като сегашния могат да превърнат в огромно препятствие пред продажбите им.

Най-оптимистичните прогнози предполагат, че вирусът ще бъде овладян до март, което ще позволи на производството в Китай да се възстанови. Според други прогнози обаче, епидемията може да продължи до средата на май или по-късно. Световната здравна организация (СЗО) също предупреди тази седмица, че властите може да не успеят да спрат глобалното ѝ разпространение.

Притиснати от икономически фактори, автомобилните производители например, както и други фабрики, вече отварят отново, но анализаторите смятат, че те няма да възстановят нормалното си производство поне до средата на март.

Китай също така е основен доставчик на химикали за световната фармацевтична индустрия.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X