Заплахи

Как да се предпазим от онлайн измами на Свети Валентин

Александър Главчев

Услугите за онлайн запознанства като Tinder, Hinge, Bimble и т.н. бележат стабилен ръст и, логично, са мишена за измамници, предупреждават от FreedomOnline. Според доклад на FBR за 2019 г., измамите, свързани с романтични предложения и връзки са втори в класацията за нанесли най-много щети - общо 500 млн. долара - на потребителите от САЩ. Не малка част от жертвите се разделят с всичките си спестявания, а някои - дори задлъжняват, за да изпълнят прищевките на мнимите онлайн любовници.

Свети Валентин е добър повод да си припомним как да се пазим. Ето за какво да внимавате.


Снимки


Много онлайн измамници използват фалшиви снимки, включително от банки за изображения с модели. Ако някоя снимка ви изглежда твърде красива или нагласена - то най-вероятно е. За да се убедите в искреността на човека отсреща, помолете го за семейна снимка. Ще им е трудно да намерят манекена в такава среда. Дори и да получите такава снимка, пак имайте едно на ум - не малко хора споделят доброволно личните си снимки, които в последствие са преизползвани от измамници.

Винаги може да проверите източника на една снимка, като използвате търсачката за изображения на Google. Кликнете на иконката изобразяваща фотоапарат и потърсите изпратеното ви изображение. И ще видите дали то не е качено някъде другаде в интернет.


Бързо обясняване в любов


Ако някой ви се обясни в любов твърде скоро, след като те започнали комуникация, то очевидно нещо не е наред. Измамниците ще се опитат да задълбочат "връзката" си с вас колкото се може по-бързо. Тяхното време е пари (буквално) и ако вие няма да напълните портфейлите им, ще предпочетат да потърсят други жертви.

Прехвърляне на разговора

Друга аларма за вас трябва да бъде опита на човека отсреща да ви извади от сигурността на платформата, в която комуникирате. Например, да прехвърли чата ви от Tinder към Viber (или друга програма). Замислете се - така най-малкото събеседникът ви ще научи вашия телефонен номер.


Никога не са налични за среща


Измамниците обичат да се представят за професионалисти, успели в кариерата си. Те твърдят, че често пътуват за дълго, което им дава възможност за алиби при отказ за среща. Ако всеки път получавате оправдание при покана за среща, то имайте едно на ум.


Странен изказ


Нигерийските принцове така и не научиха английски език - или поне не го говорят на достатъчно добро ниво. Естествено, на всеки може да се случи да допусне механична грешка, но, ако в диалога ви преобладават неправилни фрази, неточен или развален изказ и т.н. - започвайте да се съмнявате.


Искане за пари


В момента, в непознат поиска пари от вас, просто на база онлайн разговор, вече е почти ясно, че сте на път да станете жертва на онлайн измама. Обикновено, измамниците започват с искане за дребни суми - за лекарства, ремонт на колата и др. Ако им се получи и дадете заема, ще продължат с исканията, като сумите ще се увеличават. Историята познава случаи, в които може да ви поискат пари, за да спасят затъващия си бизнес.

Затова - факт е, че отношенията се градят на доверието между двете страни. Но, преди да дадете това доверие, имайте едно на ум и проверете човека, с който говорите. Възползвайте се от предимствата на интернет в това отношение, не се свенете от една разходка в социалните медии или онлайн търсачки. Може да ви спести много неприятности.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X