Сигурност

Huawei с контраатака срещу САЩ: Ние не сме ЦРУ, че да шпионираме целия свят

Иван Гайдаров

Китайският технологичен гигант Huawei отговори обстойно на обвиненията в шпионска дейност, отправени от САЩ, твърдейки, че няма подобни възможности, но за сметка на това самият Вашингтон има дълга история на шпиониране на телефонни мрежи.

"Както е видно от информацията, разкрита от Сноудън, Съединените щати тайно имат достъп до телекомуникационните мрежи по целия свят, шпионирайки други държави от доста дълго време", заявяват от Huawei в свое изявление, изпратено до новинарски организации. "Докладът на Washington Post от тази седмица за това как ЦРУ шпионира други държави в продължение на десетилетия, е още едно доказателство за това", обръщат внимание от китайската компания. (Материалът на Washington Post описва подробно как ЦРУ е купило компания, наречена Crypto AG, и я използва, за да шпионира глобалните комуникации в продължение на десетилетия.)

Последното изявление на Huawei е в отговор на материал в Wall Street Journal, който цитира американски служители, твърдящи: "Имаме доказателства, че Huawei има способността тайно да осъществява достъп до чувствителна и лична информация в системи, които поддържа и продава по целия свят".

Отговорът на Huawei гласи:

"Твърденията на САЩ, че Huawei шпионира мрежите, не са нищо друго освен заблуда, тъй като не са базирани на никаква логика, приета в сферата на киберсигурността. Huawei никога няма тайно да осъществява достъп до телекомуникационни мрежи, нито имаме възможността да го направим. The Wall Street Journal ясно осъзнава, че американското правителство не може да предостави доказателства в подкрепа на своите твърдения и въпреки това повтаря вече разпространените от американската администрация лъжи. Това отразява пристрастията на Wall Street Journal и подкопава достоверността на медията."

Huawei казва, че не може да заобикаля доставчиците

Според статията на WSJ производителите на телекомуникационно оборудване, които снабдяват различните доставчици на услуги, "са задължени по закон да вграждат в хардуерите си възможности властите да имат достъп до мрежите за законни цели", но "са длъжни и да изграждат оборудването си по такъв начин, че производителят да не може да получи достъп без съгласието на мрежовия оператор."

САЩ твърдят, че Huawei е нарушил тези закони, като е "изградил оборудване, което тайно запазва способността на производителя да осъществява достъп до мрежи чрез тайни интерфейси без знанието на доставчиците", се казва в статията на WSJ.

От Huawei твърдят, че това е невъзможно:

"Huawei е само доставчик на оборудване. В тази роля достъпът до клиентските мрежи без разрешение на операторите и видимостта към тях биха били невъзможни. Ние нямаме възможност да заобикаляме операторите, да контролираме достъпа и да вземаме данни от техните мрежи, без това да бъде открито от всички нормални защитни стени или системи за сигурност. Всъщност дори The Wall Street Journal признава, че американските служители не са в състояние да предоставят каквито и да било конкретни подробности относно тези т. нар. "задни вратички".

Huawei казва още, че подобно на други доставчици на телекомуникационни услуги, той е "задължен да следва законовите стандарти за цялата индустрия като стандарта TS 33.107 на 3GPP за 3G мрежи и TS 33.128 за 5G". "Интерфейсите за прихващане винаги са разположени в защитени помещения от страната на оператора и се администрират и използват единствено от него и от регулаторите", категорични са от Huawei, като добавят, че не разработват и не произвеждат никакво оборудване за прихващане извън законово установеното.

Освен това от китайската компания казват, че са "възмутени от това, че правителството на САЩ не пести усилия за стигматизиране на Huawei чрез използване на проблеми с киберсигурността. "Ние отново тържествено искаме САЩ да разкрият конкретни доказателства, вместо да използват медиите за разпространение на слухове", казват още от китайския технологичен гигант.

Въпреки позицията на Huawei САЩ продължават да предприемат мерки, насочени към намаляване на използването на оборудването на компанията в телекомуникационните мрежи. Федералната комисия по съобщенията на страната (FCC) гласува единодушно през ноември забрана на Huawei и ZTE в съоръжения по проекти, финансирани от Фонда за универсални услуги на FCC, като председателят на комисията твърди, че Huawei и ZTE "имат тесни връзки с китайското комунистическо правителство и военния апарат на страната" и "а китайските закони като цяло ги задължават да сътрудничат при всяко искане на разузнавателните служби на страната и да пазят тези искания в тайна."

Значението на криптирането

Спорът между САЩ и Huawei помага да се илюстрира значението, което има криптирането по принцип. След като и правителства, и зловредни играчи все по-често се опитват да достъпят нерегламентирано телекомуникационните мрежи, потребителите могат да разчитат именно на криптирането, за да намалят рисковете от кражба на своите данни.

Правителството на САЩ обаче се опитва да ограничи достъпа на хората до криптирането от край до край, като настоява Apple и други доставчици на технологии да инсталират "задни вратички" в своите продукти. Apple отказа правителствените искания за отслабване на сигурността на продуктите си, заявявайки, че подобни "задни вратички" при всички случаи ще бъдат открити и от хакерите.

В този ред на мисли, ако твърденията на САЩ по отношение на Huawei се окажат верни, това ще засили аргументите на експертите по сигурността, че няма как "задните вратички" да се използват само от правоприлагащите органи.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X