Сигурност

Нови софтуерни проблеми за 737 MAX на Boeing

Иван Гайдаров

Инженерите от Boeing са открили нов софтуерен проблема в злополучния модел 737 Max, който беше приземен в глобален мащаб заради серия от инциденти. Новият проблем, за който събщават първи от Bloomberg News, включва системите, които регулират дали носът на самолета да е насочен нагоре или надолу. Според компанията системата не се изключва, когато трябва.

"По време на тестовете на актуализирания софтуер на 737 MAX, светлинен индикатор, свързан със системата за стабилизиране, отказа да се изключи. Това се дължи на различия във входните данни при компютрите за управление на полета", обясняват от компанията, като добавят, че преди да бъде пуснат отново в употреба 737 MAX ще бъдат нанесени нужните софтуерни промени, за да може "индикаторът да свети само по предназначение".

Boeing се надява да върне 737 MAX обратно в експлоатация до средата на тази година, след като попадна в светлината на прожекторите в резултат на две катастрофи в рамките на пет месеца. Полет 302 на Ethiopian Airlines катастрофира в Етиопия на 10 март 2019 г., при което загинаха всички 157 пътници и екипаж, а Lion Air Flight 610 катастрофира в Индонезия на 29 октомври 2018 г. Загиналите тогава бяха 189. От самолетния производител обясниха, че за трагедиите вина носи новата система за увеличаване на маневрените характеристики на самолета.

FAA и Boeing приземиха всички 737 MAX, опериращи в САЩ, през март 2019 г., едва след като редица други държави го направиха. Компанията дори уволни своя изпълнителен директор през декември, а в медиите изтече кореспонденция между служители, в която се кава, че "този самолет е проектиран от клоуни, които от своя страна са контролирани от маймуни." Като капак на всички FAA е наясно с проблемите на модела почти от самото начало.

Въпреки всичко Стив Диксън, ръководител на Федералната авиационна администрация (FAA), е настроен оптимистично, че самолетът ще се върне в експлоатация преди средата на 2020 г. Единственият въпрос, който остава неуточнен, е дали пътниците ще искат да летят с тези самолети. Някои компании дори вече обявиха, че ще дадат възможност на пасажерите да се откажат от пътуване със 737 MAX.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X