Сигурност

Как да си върнем контрола над личните данни от Facebook

Александър Главчев

След като в края на миналия месец от FreedomOnline публикуваха полезен материал, посветен на контрола на информацията събирана от Google, сега от там продължават темата с данните, които колекционира най-популярната социална мрежа - Facebook.

Facebook стана на 16 години на 4 януари 2020 г. За много интерне потребители социалната мрежа е част от целия им съзнателен живот. При това важна част, в която съзнателно или не те споделят огромно количество лична информация.

Както и Google, Facebook има инструмент за проверка на настройките и сигурността на профила - Privacy Checkup. Ето какви възможности предлага опцията и какво препоръчват от FreedomOnline, за да се защитите:


Споделяйте публично по-малко


Една от функциите на Privacy Checkup е да разберете кой каква част от споделеното от вас вижда. Това обхваща както личните данни, така и постовете, които споделяте.

Можете да настроите всичко според предпочитанията си. Защото не всичко трябва да бъде споделено публично - например, рождения ви ден, образованието ви или семейния ви статус.

Facebook позволява да скриете и списъка с приятелите си за непознати. И включително да прегледате как точно изглежда профила ви за непознати. Може да го направите посредством функцията View As.


Проверете постовете си


Налице са две основни опции: да прегледате всеки отделен пост и да настроите кой ще го вижда или в настройките да зададете кой може да вижда минали ваши постове и бъдещи такива. Добре е да се знае обаче, че ако ограничите видимостта на старите си постове, ще може да промените настройките само на ръка и само пост по пост.

Препоръчително е да наложите и хигиена на това, което споделяте. Ако говорите твърде много и споделяте твърде много за себе си, рискувате да помогнете на киберпрестъпници в изграждането на профила ви и навиците ви, което може да бъде използвано срещу вас. Най-простият пример: ще улесните таргетирането при фишинг атаки срещу вас. Има ли наистина причина или смисъл да споделяте всеки детайл от живота си?

Как да си върнем контрола над личните данни от Facebook


Кои са приятелите ви?


Случвало ли ви се е да скролирате из списъка с публикации от приятелите ви и да попаднете на публикация от човек, за когото не се сещате на първо четене. Или на второ? Или изобщо да не се сещате кой/коя е?

Препоръчително отсеете кои точно са приятелите ви в социалната мрежа. Целта: в него да останат само тези, които наистина познавате. Примери за такива критерии: да нямате приятели, които не сте срещали лично, или такива, с които бихте се подминали по улицата, без да се поздравите.


Проверете снимките си


Подобно на постовете, може да редактирате и настройките за това кой какви ваши снимки да вижда. За съжаление, може да контролирате тези настройки само за снимките и албумите, които сте качили вие лично.

От друга страна, ако сте отбелязани на снимка, може да изтриете тага. По този начин тя поне няма да се асоциира с профила ви. Може да изключите и функцията за лицево разпознаване, да забраните на Facebook да ви разпознава и отбелязва автоматично на снимки.


Тагване и новини


Тези настройки ще ви позволят да решите кой да вижда вашите публикации, да публикува на него и да споделя неща от там. Това включва и постовете, в които сте отбелязани.

Препоръчително е да активирате опцията за преглед на пост преди отбелязването ви на него. Това ще ви позволи да получавате уведомление всеки път, когато някой отбележи профила ви в пост. Ако настройката е активирана, ще трябва да одобрите всеки пост, преди да види бял свят в профила ви. Така по-лесно ще контролирате кой и какво ще вижда в профила ви.


Приложения и уебсайтове


Facebook е едно от основните средства за автентикация в различни уебсайтове и услуги. И за участие в различни онлайн игри и викторини. В не малка част от случаите, тези услуги ще поискат (и ще получат) позволение за достъп до значително количество информация от профила ви. Затова внимавайте, преди да дадете какъвто и да било достъп на приложения на трети страни.

В секцията Приложения и уебсайтове ще видите списък с всички приложения, на които сте дали достъп, включително до какво сте дали достъп. Приложенията са разделени на 3 групи Активни, Изтекли и Отстранени. Може да разгледате всеки от списъците и да премахнете приложение (т.е. да му отнемете достъпа).

Ако сте се чудили какво точно знае за вас Facebook, може да свалите пълно копие на профила си - както за цялото време, в което сте член на социалната мрежа, така и за определен от вас период от време. Или да разгледате информацията посредством инструмента Access Your Information.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X