Сигурност

SAR излъчването на iPhone 11 Pro превишава нормите?

Александър Главчев

iPhone 11 Pro превишава над двойно максимално допустимото радиочестотно излъчване, постановено от Федерална комисия по комуникациите (FCC) на САЩ. Това е установила независимата лаборатория RF Exposure Lab, разположена в Сан Маркос в щата Калифорния, САЩ, която е провела изследването по поръчка на производителя на защитни калъфи Penumbra Brands предназначени за намаляване за електромагнитното излъчване на смартфони.

От компанията отбелязват, че резултатите от тестовете на закупено от търговската мрежа устройство се различават радикално от тези на образците, предоставени на регулатора с цел одобрение преди пускането на модела в масова продажба.

"Тестовете показаха, че iPhone 11 Pro може да облъчва потребителите два пъти повече от нормата за безопасност на FCC", пишат от Penumbra Brands в свое съобщение. Допълва се, че тестването на мобилен телефон се контролира от производителя - той предоставя образец на независима лаборатория и, ако всичко е наред, FCC одобрява устройството. Изследването на RF Exposure Lab обаче е показало, че взет от рафта в магазин смартфон не съответства на нормите.

От компанията подчертават, че изследването е проведено в съответствие с инструкциите на FCC. Смартфонът се разполага на 5мм от манекен, имитиращ тъканите на жив човек. Установено е че т.нар. SAR стойност на iPhone 11 Pro може да достига 3,8 вата на килограм, при максимум, постановен от регулатора, от 1,6 вата на килограм.

Интересно е да се отбележи, че това не е първият подобен случай. Миналата година проучване на редица смартфони, проведено от изданието Chicago Tribune и Penumbra Brands, и отново в същата лаборатория, показа, че iPhone 7 превишава максимума на SAR стойността с над 50 на сто.

Тогава FCC бе принудена да проведе повторно изследване на iPhone 7, както и на други смартфони. След това представители на регулатора заявиха, че всички изследвани модели съответстват на нормите. От Apple също реагираха и оспориха 100-страничния лабораторен доклад на RF Exposure Lab и заявиха, че тестовете са некоректни. От Penumbra Brands контрираха, че единствената разлика между тестовете, че при тези на RF Exposure Lab устройствата са купени от търговската мрежа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X