Сигурност

Великобритания иска по-висока сигурност при устройствата за умен дом

Мария Динкова

Британското правителство планира да въведе нови регулации, които имат за цел да подобрят стандартите за сигурност на продуктите, свързани с Интернет на нещата, пише Engadget. Според разработваното законодателство всички смарт устройство, продавани в Обединеното кралство – като смарт камери и телевизори, преносими устройства за следене на здравни показатели и свързани домакински уреди – трябва да отговарят на три специфични изисквания.

На първо място, всички пароли на IoT устройствата трябва да бъдат уникални, без възможност за рестартиране на общи заводски настройки. На второ място производителите трябва ясно да посочат контакт, така че всеки да може да съобщи за уязвимост. На последно място производителите трябва точно да изяснят при продажбата докога устройствата ще получават ъпдейти за сигурност.

Предложените правила – които са сравнително ясно от гледна точка на производителите – идват след дълъг период на консултации, по време на който властите разглеждаха потенциалното влияние на свързани устройства. Според изследване на правителството ще има около 75 млрд. свързани с интернет устройства в домовете на потребителите по света в края на 2025. Властите се надяват подобни законодателни промени да помогнат за предотвратяването на атаки с широкомащабни последствия, каквито е имало в миналото – например като ботнета Mirai през 2016.

Новите правила се разработват в Националния център за киберсигурност. По думите на Никол Хъдсън, директор Комуникации в центъра, законът "ще даде на потребителите по-голямо спокойствие, че технологиите, които купуват за дома си, са безопасни и че въпроси като предварително настроените пароли и неочакваното спиране на ъпдейтите за сигурност ще останат в миналото".

От правителството посочиха, че планират да приложат новия закон възможно най-скоро, макар че първоначално той ще се спазва на доброволен принцип, докато се оцени неговата ефективност. Също така властите ще продължат да разработват правилата, така че те да отговарят на "ръст на IoT в дългосрочен аспект" и планират да работят с международни партньори, за да се постигне "последователен глобален подход за IoT сигурността".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X