Сигурност

Как да си върнем контрола над личните данни от Google

Александър Главчев

На 28 януари бе отбелязан международият Ден за защита на личните данни. Специалистите по ИТ сигурност FreedomOnline отбелязаха деня с материал посветен на контрола на информацията, събирана от Google за всеки потребител.

През последната година лидерът в онлайн търсенето създаде множество инструменти, с които потребителите на компанията могат да контролират колко и какви лични данни събира тя за тях, както и как. Водещият от тях се нарича Privacy Checkup. Той позволява да управлявате какво да знаят за вас Search, YouTube, Maps и другите услуги, собственост на компанията. (Настойките при вас може да са различен от показаните, в зависимост от услугите, които използвате).


Активност в мрежата и приложенията


Ако тази опция е включена, Google съхранява информация за активностите ви както в сайтовете на компанията, така и в приложенията, които използвате. В случая с Chrome – това е историята на уебсайтовете, които посещавате. Ако имате Android устройство, Google ще записва приложенията, с които работите, времето, в което ги ползвате и колко пъти сте ги използвали през деня.

Как да си върнем контрола над личните данни от Google

Като причина за събирането на тази информация Google посочва желанието си да предоставя персонализирани услуги на потребителите. Може да изключите всички едновременно (което обаче означава, че няма да имате история на браузъра си, дейностите ви онлайн, както и устройствата и приложенията ви и гласовите бележки и аудиозаписи). Имате възможност да изтриете съхраняваната информация както автоматизирано (на 3 или 18 месеца), така и на ръка, във всеки един момент. По подразбиране активността се запазва, докато не я изтриете ръчно.


История на местоположенията


Google създава карта на местоположението ви с устройствата, с които използвате техните услуги. Можете да изключите опцията, което означава, че Google не събира информация за моите местоположения, но това не означава, че вече събраната информация е изтрита. Ако е включена, ще се съхранява история за движението ви дори и когато не използвате активно приложенията на търсачката.

"Това ви предоставя подобрени търсения от картата и маршрути за пътуването до работното място и ви помага да преоткривате посетените от вас места и маршрутите, по които сте минавали," пише в официалното пояснение към услугата. Ако искате, може да видите историята на движението си ден по ден.

Вижте историята си или я изтрийте в Google Maps Timeline. Настройките позволяват да определяте кои ваши устройства да споделят информация за местоположението ви. Информацията може да се види само от вас.


Гласови и аудиозаписи


Ако тази настройка е включена, то всички гласови команди, които подавате, ще бъдат записвани и съхранявани. Както и гласово въвеждане на данни (например, търсене с гласова команда). Гласови и аудиозаписи

Тези данни се използват за подобряване на алгоритмите за гласово разпознаване на Google. Настройката е свързана с Активност в мрежата и приложенията, откъдето може да изключите изцяло запазването на гласови записи.


История в YouTube


Ако функцията е включена, в профила ви ще се пази история на всички видеа, които сте търсили и гледали. На база на тази история, YouTube ще ви предлага ново съдържание, което може да ви е интересно. Освен това ще помни докъде точно сте стигнали с гледането на всяко едно видео, за да не започвате от началото следващия път.

Историята на гледанията ви в YouTube може да казва много и за навиците и предпочитанията ви, което да се използва и за бъдещо таргетиране на реклами в мрежата на Google (дори и не само в YouTube). Повече вижте в това видео, публикувано от Team YouTube.

Как да си върнем контрола над личните данни от Google

YouTube обаче е много повече от сайт за видео споделяне – това е цяла социална мрежа. Затова на нея е отделен цял раздел в настройките. Можете да контролирате кой (освен вас) вижда историята на гледанията ви, плейлистите ви, за кои канали сте абонирани. Също така: с кого споделяте видеата си и кой вижда, когато качите ново или се абонирате за съдържание в сайта.


Персонализиране на рекламите


Не, не можете да изключите рекламите. Но може да определите дали рекламите, които виждате да са персонализирани – т.е. да пасват максимално на събраната информация за интересите, възрастта ви и всичко друго, което Google знае за вас. В секцията за персонализиране на рекламите ще видите и всички параметри, по които Google персонализира рекламите за вас. например, най-интересното, което видях за себе си е, че според профила ми се интересувам от цветя (не знам защо).

Ако изключите персонализирането на рекламите, ще виждате "генерични реклами" – т.е. всичко, което се рекламира.


Какво другите виждат за вас


На практика това е вашия публичен профил. Ако не сте споделяли твърде много за себе си, той може да съдържа само името и снимката ви. Обърнете внимание на секцията за споделени препоръки, това са мненията, които сте оставяли в приложенията на Google за местата, на които сте били.

По подразбиране, настройката е изключена. Съветваме ви, обаче, да проверите дали чекбоксът Въз основа на активността ми Google може да показва името и снимката на потребителския ми профил, както и активността ми, в споделени препоръки в реклами наистина е изключен. Ако не, мненията ви могат да бъдат използвани включително и за реклама.

Защитата на личните ви данни е нещо, на което трябва да обърнете сериозно внимание, и то не само в рамките на един ден, подчертават от FreedomOnline. Правете го всеки ден. Винаги може да останете изненадани.




© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X