Сигурност

Таблетите и смартфоните на Samsung със софтуер за следене?

Александър Главчев

Всички съвременни смартфони на Samsung идват с шпионски софтуер, имащ връзка с Китай. Потребител в Reddit с псевдоним "Kchaxcer" е открил, че програма, доставяна с устройствата, е разработена от китайска компания и често се свързва със сървъри, разположени в КНР. Засега не е ясно дали при това се изпращат потребителски данни.

Kchaxcer съобщава, че стада дума за системен инструмент в Device Care, част от потребителския интерфейс One UI. Приложението включва функции за оптимизация, премахване на временни файлове, както и сканиране срещу вируси.

Разработчик на компонента е китайската компания Qinhoo 360, която работи в сферата на информационната сигурност. Името ѝ обаче неведнъж се оказвало замесено в скандали, свързани конфиденциалност на данни. Тя е обвинявана за тайно събиране на информация от устройствата, на които е инсталиран нейн софтуер. През 2014 г. топ мениджър в нея заяви готовност да предава данни на китайските власти, ако това бъде поискано.

От Samsung реагираха на публикацията почти веднага. Потвърдено бе наличието на софтуер, разработен от Quinhoo 360, в Device Care. Връзките с китайски сървъри обаче засега са без коментар.

Според Kchaxcer няма как пакетът Device Care да бъде премахна, тъй като става дума за системен компонент. Все пак, той може да бъде лишен от достъп до интернет чрез файъруол. Такива приложения се предлагат в Google Play.

Междувременно трябва да се отбележи, че Samsung не за пръв път се сблъсква с обвинения, че шпионира потребителите си. Също така компанията далеч не е единствена. През 2017 г. например Check Point откри зловредни компоненти в почти 40 смартфона, сред които имаше модели и на Samsung. Сред тях имаше още продукти на ASUS, Lenovo, LG и Opppo.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X