Сигурност

На фона на кризата с Иран американските банки се подготвят за кибератаки

Мария Динкова

На фона на задълбочаващата се криза между САЩ и Иран, Департаментът за финансови услуги на Ню Йорк призова банките да обърнат по-голямо внимание върху своята киберсигурност, пише Finextra.

По-рано иранското правителство обеща да отмъсти на САЩ за смъртта на генерал Касем Солеймани, командир на бригадите Ал Кудс към Иранската революционна гвардия.

"Имайки предвид иранските възможности и история, американските организации трябва да се подготвят за възможността за кибератки. Спонсорирани от Иран хакери традиционно разчитат на обикновени тактики като фишинг имейли, открадване на данни за вписване, разпространение на пароли и таргетирне на незащитени устройства", предупреждават от Департамента.

През 2012 и 2013 спонсорирани от Иран хакери извършиха атака за отказ на услуга срещу 46 основни американски банки. Същевременно още през юни миналата година правителството на САЩ предупреди за "скорошно увеличение на злонамерените действия срещу американските индустрии и правителствени институции от страна на актьори, свързани с иранския режим".

Сега американските власти отново призовават банките да се уверят, че всички уязвимости са отстранени, както и да подготвят своите служители и да обновят програмите си за справяне с бедствия. Също така те съветват напълно да се прилага мултифакторната автентикация и незабавно да се докладват всякакви подозрителни пробиви от външни сили.

"Особено важно е да се гарантира, че при всички уведомления и инциденти се отговаря незабавно дори и извън обичайните работни часове – иранските хакери предпочитат да атакуват по време на почивните дни и през нощта, именно защото знаят, че тогава персоналът не е на място, за да предприеме веднага нужните действия", допълват от Департамента.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X