Сигурност

Facebook с нови правила за клиповете, манипулирани с AI

Иван Гайдаров

Facebook представи нов набор от правила, които забраняват т.нар. deepfakes в платформата си. Политиката е насочена конкретно към видеоклипове, редактирани чрез изкуствен интелект или машинно обучение, за да изглеждат автентични, до степен, че средните потребители не могат лесно да определят, че не са истински.

Според материал на The Washington Post Facebook въвежда правилата преди президентските избори през 2020 г., за да предотврати разпространението на дезинформация в социалната мрежа. Както отбелязва изданието обаче, те всъщност няма да засегнат всички фалшиви видеоклипове в социалната мрежа като скандално известното видео на лидерът на демократите Нанси Пелоси пияна.

Просто новите правила не обхващат видеоклипове, манипулирани за пародия или сатира, или тези, редактирани "единствено с обикновена промяна в реда на думите". The Washington Post предупреждава също така, че правилата нямат да засягат и редактирани видеоклипове с помощта на "по-малки форми на манипулация".

Социалната мрежа обяснява, че подходът, който използва, е от решаващо значение за нейната стратегия. "Ако просто премахнем всички манипулирани видеоклипове, маркирани като неверни, те ще продължат да бъдат достъпни другаде в интернет или в екосистемата на социалните медии. Като ги оставим и етикетираме като неверни, предоставяме на хората важна информация и контекст", гласи съобщението на социалната мрежа.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X