Сигурност

Поредна база данни, генерирана от "умни" устройства, се оказа уязвима

Иван Гайдаров

Wyze Labs, компания за производство на интелигентни камери и свързани устройства за дома, потвърди, че нейна база данни, съдържаща информация за милиони клиенти, е била изложена на свободен достъп в публичното пространство.

Въпросната база данни съдържа имейл адресите на клиентите, списъци с разпределението на камерите в домовете на потребителите, както и кодовете, използвани за свързването на умните устройства към смартфони и лични асистенти като Alexa. Тя е била изложена на свободен достъп в периода 4 - 26 декември.

Нарушението бе разкрито на 26 декември от Twelve Security и бързо потвърдено от самата компания. От Twelve Security заявиха, че пробивът е засегнал 2.4 милиона потребители по целия свят, а от Wyze Labs са категорични, че изтеклата информация не съдържа пароли или финансова информация за клиентите.

В понеделник обаче, от Wyze обявиха, че е открита и втора незащитена база данни, но все още не е ясно каква информация съдържа тя.

Wyze, стартъп компания, създадена от трима бивши служители на Amazon, продава камери, които струват едва по 20 долара - много по-малко от тези на голяма част от конкурентните продукти. Именно тази цена е една от причините и CNN Business да посочи този продукт като един от най-добрите технологични подаръци за 2019 година.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X