Сигурност

Сенатори искат повишаване на потребителския контрол върху данните във Facebook

Иван Гайдаров

Facebook отново попадна под обстрела на американските законодатели, като и този път причината е начинът, по който социалната мрежа събира данни за местоположението на потребителите без съгласие. Американските политици продължават да изразяват загриженост относно практиките на платформата за получаване на лична информация и отново искат повишен контрол от страна на потребителите.

Сенаторите Джош Хоули и Кристофър Куунс разкритикуваха остро отговора на гиганта в социалните медии във връзка с тяхно запитване за начините, по които компанията може да получава данни за местоположението на потребителите.

Хоули публикува отговора на Facebook в Twitter. В него компанията обяснява, че може да има достъп до данните на потребителите, само когато е дадено пряко съгласие, но също така отбеляза, че може да проследява данните за местоположението от IP адреса на устройството и чрез активността на хората в платформата, включително когато потребителят качи публикация, маркирана с местоположение, отбелязан приятел или отговор на събитие.

От Facebook отбелязват, че действията на потребителя "биха ни дали информация за вероятното му местоположение", а не за точното, и добавят, че информацията, свързана с местоположението, спомага за активирането на връзки между хората, показвайки "неща, които са от значение за това къде се намирате, и за прецизиране на рекламите", както и запазването на сигурността в платформата като например възможността да се разбере дали един профил е бил компрометиран.
Друго предимство, които давали тези данни според Facebook, било свързано с борбата с фалшивите новини.

В отговор, Хоули е категоричен, че социалната мрежа нарушава законите като не дава възможност на потребителите да се откажат от опцията за проследяване на местоположението, което лишава хората от контрол върху личната им информация. Той пледира пред Конгреса на САЩ да бъдат предприети действия за разрешаване на проблема.

Куунс междувременно заявява пред CNBC: "Facebook твърди, че потребителите контролират собствената си поверителност, но в действителност на тях дори не им е предоставена възможност да спрат Facebook да събира и монетизира информацията за местоположението им".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X