Сигурност

Теч на данни през камери за сигурност засегна хиляди потребители

Иван Гайдаров

Входните данни на 3 672 собственици на домашни камери за сигурност на компанията Ring се оказаха компрометирани тази седмица, излагайки на нерегламентиран достъп имейлите и паролите на потребителите, часовите зони, в които се намират, както и имената, които дават на конкретните устройства, често отразяващи местоположението им - "спалня" или "входна врата" например.

С тези данни всеки може да получи достъп до домашния адрес, телефонния номер и платежната информация на клиентите на Ring, включително вид на картата, която използват, последните ѝ четири цифри и код за сигурност. В допълнение натрапникът може спокойно да получи достъп до видео на живо от всички активни камери на Ring, свързани с акаунта, както и до историята за последните между 30 и 60 дни, в зависимост от плана за съхранение в облака на потребителя, съобщава BuzzFeed News.

Все още не е ясно как е изтекла цялата тази информация, тъй като от Ring отказват официален коментар в това отношение, но са категорични, че пробивът не се е случил през техните системи. Говорителят на компанията отказва да съобщи и дали става дума за проблеми със сигурността на доставчици от трети страни, които дистрибутират услугите ѝ.

"В системата на Ring не е имало изтичане на данни. Нашият екип по сигурността е разследвал тези инциденти и към момента няма доказателства за неправомерен достъп или компрометиране на мрежата ни", заявява говорителят.

Според експерти по сигурността обаче, форматът на изтеклите данни предполага, че те са взети именно от базата данни на Ring.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X