Сигурност

Facebook отхвърли ултиматума на властите за достъп до криптирани системи

Иван Гайдаров

Facebook отхвърли ултиматума на американските власти да създаде възможност за службите по сигурността да достъпват криптирани данни и комуникационни канали в нейните платформи. Предоставянето на "задна вратичка" към криптирани системи за властите би улеснило и зловредните актьори, категорични са ръководителите на WhatsApp и Messenger – и двете собственост на Facebook.

"Достъпът до "задна вратичка", който изискват правоприлагащите органи, би бил подарък за престъпници, хакери и всякакви репресивни режими, създавайки начини те да влязат в нашите системи. Това ще направи всеки един човек в нашите платформи по-уязвим в реалния живот", смятат Уил Катхарт и Стан Чудновски и добавят, че не съществува възможност да се отвори подобен достъп, който да се използва само от службите, за които е предназначен.

Позицията на Facebook идва в отговор на открито писмо на главния прокурор на САЩ, в което той призова компанията да не криптира своите платформи, ако не даде възможност за достъп на правоохранителните органи. Преди ден, по време на изслушване в Конгреса тази тема отново попадна във фокуса на дебатите, като компанията дори беше заплашена, че ако не се съобрази с това изискване, то ще ѝ бъде наложено административно.

Facebook обяви, че въвежда в платформите си криптиране от край до край, което позволява достъп до кореспонденцията да имат само изпращачът и получателят. Защитата вече е заложена по подразбиране в WhatsApp, както и в определени разговори във Facebook Messenger. Системата предстои да бъде въведена и в Instagram Direct.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X