Сигурност

Acronis и Mnemonica с "пътуващо шоу" на тема ИТ сигурност

Александър Главчев

Acronis и Mnemonica събраха партньори и журналисти на първото от поредица събития, на които възнамеряват да запознават бизнеса с рисковете и техническите решения, свързани с ИТ сигурността. Пилотноното събитие се състоя на 10 декември, като предстоят още две планирани – в Пловдив и Варна.

От Acronis разглеждат защитата на данните в няколко насоки, които трябва да бъдат балансирани. Освен че трябва да бъде осигурена тяхната защита, не по-малко важна е тяхната достъпност. Също така е необходимо да е ясно дали данните са автентични.

Компанията дефинира пет вектора, формиращи нов според нея подход при управлението и защита на информацията, обединени под името SAPAS. Това съкращение идва от английските думи за безопасност, достъпност, поверителност, автентичност и сигурност.

Acronis и Mnemonica с "пътуващо шоу" на тема ИТ сигурност

Вихрен Славчев съосновател и изпълнителен директор на българската ИТ фирма Mnemonica, определи съвместната работа с Acronis като нещо логично нея. Компанията стартира като класически системен интегратор, но в момента, по думите на Славчев, едно от основните нейни направления е информационната сигурност. Към края на тази година се очаква нейният дял да достигне почти една трета от оборота на фирмата.

Mnemonica има амбициите да стане водещ партньор на Acronis, предлагащ на клиентите съвети и знания, свързани с продуктите на доставчика и ИТ сигурността като цяло. "Искаме клиентите да идват при нас с проблеми, а ние да ги насочваме към подходящо за тях решение, посочи Славчев. Не искаме просто да местим кашони. Фокусирали сме се върху това да показваме на клиентите къде е тяхната информация, златото на нашата епоха, да го защитаваме, балансирайки с нуждата от достъп."

Основателят на Mnemonica обърна внимание на фактори като навлизането на мобилните устройства и нуждата от начини за дистанционен достъп до информация. Споделен бе случай за компания, която според ръководството ѝ не използвала облачни услуги, но анализ е показал, че служители са, за да вършат работата си са се оказвали принудени да използват публични услуги за съхранение на данни.

Сред новите тенденции пък се отчита зачестяване на атаките срещу резервните копия на корпоративната информация и едва след тяхната повреда се атакува продукционната среда.

Acronis и Mnemonica с "пътуващо шоу" на тема ИТ сигурност

В рамките на събитието Иван Дудин, регионален мениджър на Acronis за Балканите, сподели някои данни за развитието на местния развоен център на компанията. Броят на служителите ѝ бележи стабилен ръст, като вече техният брой е над 200. Той потвърди за пореден път плановете на компанията софийският център на компанията да се превърне в нейно най-важно звено в световен мащаб.

По думите на Дудин е стратегически и от гледна точка на непрекъснатата работа на Acronis, която разполага с подобни звена още в Сингапур и в САЩ, и по отношение на клиентската поддръжка. След края на работното време в Сингапур например "щафетата" може веднага да бъде поета от София – стратегия, носеща името "Follow the sun".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X