Сигурност

Русия е новият трамплин за Huawei към постоянния растеж

Иван Гайдаров

Руският президент Владимир Путин никога не е отклонявал вниманието си от битката, която Huawei води с Вашингтон. През юни, по време на Международния икономически форум в Санкт Петербург той дори се срещна с президента на Китай Си Дзинпин, като във фокуса на разговорите бяха именно технологиите. Тогава Путин използва събитието, за да обвини САЩ в "нагло ограничаване на Huawei от глобалния пазар", добавяйки, че "в някои кръгове това се нарича първата технологична война на настъпващата дигитална ера."

Преди броени дни Путин демонстрира, че е готов да взаимства някои от спорните практики, наложени от китайските власти по отношение на глобалната мрежа. Става дума за влизането в сила на новото законодателство за суверенен интернет на Русия, което теоретично предоставя възможност на Кремъл да изключи интернет пространството на страната от световната мрежа, като по същество се върне към вътрешна DNS настройка. Новите правила са представени като защита срещу американските кибератаки, но много критици смятат, че истинските врагове, към които са насочени те, са много по-близо и това ще се превърне в оръжие за цензура и наблюдение.

Страхът в Русия е, че държавата възнамерява да подражава на "Великата защитна стена на Китай" с "желязна кибер завеса". Говорителят на Human Rights Watch дори предупреди, че Москва може "директно да цензурира съдържанието или дори да превърне интернет на Русия в затворена система, което застрашава правото на хората в страната да говорят свободно онлайн." Задължението на доставчиците и телекомуникационните оператори да инсталират правителствен хардуер е меко казано плашещо, тъй като очевидно подобно оборудване може да бъде използвано в различни посоки.

През юни в Санкт Петербург политическите обкръжения на руския и китайския президент обсъдиха така наречения Splinternet, технологичен подход между Изтока и Запада и ново поколение глобални стандарти за устройства, мрежи и приложения. Не е изненадващо, че водещият китайски технологичен гигант играе ролята на основен фактор в тези дискусии. След срещата, на практика Huawei си осигури присъствие в руското 5G пространство. Според докладите тези дискусии са засегнали и потенциала на Huawei да приеме за устройствата си руската операционна система за смартфони – Aurora - като алтернатива на Android - макар че с времето спекулациите по темата намаляха.

В края на октомври Huawei отчете "изключителен" дял на родния си пазар – 42% - което доведе до цялостен ръст за продажбите на компанията от 66%. Според проучвания на M.Video-Eldorado, цитирано от Nikkei, растежът на Huawei в Русия не изостава много от този в Китай и компанията вече има 37% пазарен дял. Въпреки че различни анализи сочат различни действителни доставки на китайския гигант в Русия, е ясно е, че това е един от основните пазари, на които той ще разчита за доброто си финансово представяне. Според Counterpoint, през последното тримесечие на 2017 г. китайският гигант е имал едва 13% от руския пазар. Само година по-късно пазарният му дял се е удвоил.

Както и в Китай, Huawei заграбва все по-голяма част от руския пазар чрез акцент върху своите бюджетни устройства - в случая под марката Honor. Но това не е единствената инвестиция, която компанията прави. Huawei обучава местните жители като част от стратегията си за изграждане на руската 5G инфраструктура. "Huawei използва собствени средства, за да обучи руските граждани как да използват съвременни технологии и да им даде възможност да участват в разработването на продукти в световен мащаб", коментират руски експерти пред Nikkei, като добавят, че компанията планира да обучи над 10 000 човека в рамките на следващите пет години.

На въпрос относно рисковете, които крият предполагаемите връзки на Huawei с китайските служби, експертите отговарят: "Сред руските технологични специалисти има една шега - ако използвате Apple, Вашингтон слуша вашите разговори, ако използвате Huawei – Пекин. Кое е по-добре?"

Според Едуард Лисенко, CIO на Москва, пък Руската федерация има строги правила за сигурност на информацията, които винаги следва. Това за пореден път доказва, че Русия и САЩ гледат по съвсем различен начин на заплахата, идваща от Пекин.

С оглед на това, едва ли е изненадващо, че Huawei се превръща в бенефициент на затоплящите се отношения между Китай и Русия. Тук има и практически съображения - Русия няма еквивалент на Huawei, но има силна производствена база, до която Пекин ще получи достъп. Освен това Руската федерация има силен вътрешен пазар и сфера на влияние. От гледна точка на сигурността обаче има някои различни съображения. Засилвайки връзките в сферата на научните изследвания и разработки, Huawei ще получи достъп до руските институции - нов пазар, който може да помогне на китайския гигант да минимизира щетите от попадането си в черния списък на САЩ.

Съществуват и някои политически и технологични аспекти. Позицията, която Huawei си гради в Русия, може да се разглежда като илюстрация на връзките между двете страни, които включват елементи на сътрудничество в областта на отбраната и сигурността. От гледна точка на киберсигурността, това сътрудничество може да се превърне в технологичен шампион с присъствие в 170 страни. А никога не трябва да забравяме, че докато Русия се отличава с кибер способности на национално ниво, Китай вече има добре смазана машина за масово наблюдение на населението.

Отношенията между Китай и Русия минават през редица спадове и пикове. През юни Путин и Си подписаха съвместно изявление, с което потвърдиха пред света, че "китайско-руските отношения са навлезли в нова ера и са изправени пред нови възможности за по-голямо развитие." Както съобщиха тогава китайските държавни медии, "целта на такъв нов вид партньорство е двете страни да оказват по-голяма подкрепа една на друга, докато се стремят да поемат собствените си пътища на развитие, да запазят основните си интереси и да защитят суверенитета и териториалната си цялост. "

От гледна точка на технологичната сигурност, това поражда притеснения във Вашингтон, че влиянието на САЩ върху глобалните стандарти може да започне да намалява, ако успее да се развие една по-независима екосистема.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X