Сигурност

Британската Arm отново ще работи с Huawei

Владимир Владков

Британската компания Arm, проектираща повечето чипове за мобилни телефони, преразгледа предишното си решение да спре да работи с Huawei, като заяви, че нейната технология не се покрива от щатската забрана за износ на технологии за китайския производител, съобщава Reuters.

Агенцията твърди, че правните експерти на Arm са открили, че компанията може да продължи да снабдява производителя на смартфони със своята технология, а това е жизненоважно за възможностите на Huawei да разработва свои собствени мобилни чипове.

Представител на британската фирма е заявил пред Reuters, че архитектурите на Arm v8 и v9 са с "произход от Великобритания", което означава, че те могат да бъдат доставяни на поделението на Huawei за мобилни чипове HiSilicon.

Това уверение на правните експерти преобръща решението за спиране на бизнеса с Huawei, взето от ръководството на Arm през май. По това време BBC News обяви, че босовете на компанията са били притеснени, че архитектурите на Arm може да съдържат технологии, които са създадени в САЩ, така че те да подлежат на забрана за търговия.

Reuters отбелязва, че не е ясно дали бъдещите архитектури на Arm могат да бъдат обект на щатските ограничения. Arm е казала, че е в непрекъснат контакт с официалните власти в САЩ по отношение на търговските взаимоотношения с HiSilicon, но е убедена, че за момента сделките не попадат в "рамките на забраната".
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X