Сигурност

Стартира Европейският месец на киберсигурността

Мария Динкова

В рамките на ЕС стартира Европейският месец на киберсигурността. Кампанията ще протече под надслов "Да останеш сигурен онлайн" и има за цел да повиши осведомеността и да популяризира темата сред гражданите и организациите. Всички инициативи и събития в тази връзка ще бъдат координирани от Агенцията на Европейския съюз за киберсигурност (ENISA) и Европейската комисия с подкрепата на държавите членки.

"Киберзаплахите непрекъснато мутират и от нас зависи най-вече дали ще опазим своята сигурност онлайн. Главна цел на Европейския месец на киберсигурността е всички граждани да бъдат наясно с рисковете във виртуалната среда и да разполагат с необходимото, за да бъдат по-адаптивни и уверени потребители. През октомври приканваме всички да останат бдителни по отношение на новите технологии и да научат как да си изградят добри навици за киберхигиена", коментира изпълнителният директор на ENISA Удо Хелмбрехт.

Тази година кампанията ще постави акцент върху различни теми, разкриващи необходимостта от промяна в поведенческите модели и представящи на потребителите подходящи примери, които да им помогнат да осъзнаят рисковете, които крият новите технологии.

Първата тема обхваща основните принципи на "онлайн хигиената" и правилните навици, които гарантират нашата безопасност онлайн и които всеки трябва да възприеме в ежедневието си. Потребителите, които подхождат правилно към своята киберсигурност се чувстват по-уверени, когато използват своите компютри, смартфони, интелигентни часовници или всякакви други устройства, свързани с интернет. Основното послание е - киберхигиената е навик, който се придобива в ранна възраст и остава за цял живот.

Втората тема поставя ударение върху "нововъзникващите технологии" и върху нуждата от сигурност за потребителите и техните авангардни устройства. Технологиите се развиват бързо и е редно, придобивайки нов продукт, да настройваме по подходящ начин параметрите за сигурност и защита на личните данни. По време на кампанията, гражданите ще бъдат запознати отблизо с въпросите, свързани с новите технологии, на които следва да отделят внимание.

"Днес даваме началото на тазгодишното издание на Европейския месец на киберсигурността, с ударение върху по-добрата осведоменост относно безопасността онлайн и свързаните с това умения, които ще ни трябват в бъдеще. Ако искаме да довършим изграждането на единния цифров пазар, особено важно е гражданите на ЕС и най-вече младите хора да разполагат със знанията и уменията, които ще им гарантират безопасна употреба на интернет. Наша обща отговорност е всички граждани да станат отговорни потребители на новите технологии", отбелязва Мария Габриел, европейският комисар по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество.

При днешния старт на кампанията ENISA публикува видеоклип с основни проверочни въпроси за ежедневното ни използване на интернет. Европейската агенция за киберсигурност организира сесия за въпроси и отговори в Туитър, по време на която граждани и организации могат да поставят въпроси относно сигурността в интернет пространството и как да използват безопасно своите устройства.

Официалният уебсайт на кампанията е www.cybersecuritymonth.eu. Там потребителите могат да намерят полезна информация и материали за повишаване на осведомеността по въпросите на киберсигурността. На уебсайта е публикувана интерактивна карта, на която могат да се проследят всички събитията, които се организират в 24 държави. Кампанията може да се проследи също така в Twitter и Facebook, съответно с хаштаг #CyberSecMonth и @CyberSecMonthEU.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X