Законодателство

Oracle съди Google за 9 млрд. долара заради Android

Иван Гайдаров

Oracle Corp., която влезе в сериозен търговски спор с Google, е получила покана да даде показания пред следователи, които разследват дъщерната компания на Alphabet за нарушения на антитръстовото законодателство.

"Oracle, която е наясно с някои аспекти на рекламния бизнес на Google, е получил искания за предоставяне на информация от канцеларията на генералния прокурор на Тексас и Комисията за съдебна власт към Камарата на представителите", разкрива Кен Глюк, изпълнителен директор на Oracle със седалище във Вашингтон, пред Reuters.

Комисията за съдебната власт към Камарата на представителите е потърсила информация от десетки компании, които се предполага, че са станали жертва на различни практики на технологичните гиганти, твърди източник, близък до разследването. Тепърва предстои Комисията да реши дали ще изпрати официални прозовки, като това зависи от броя на отзовалите се доброволно компании, тъй като някои организации не искат да застават открито срещу лидерите в сектора си.

По думите на представители на Oracle те вече са имали среща в Министерството на правосъдието. За момента от Google отказват коментар по въпроса.

Облачният доставчик твърди, че Google е нарушила авторските права на Java, за да изгради своята операционната система Android, която управлява повечето смартфони в света. Затова и Oracle иска обезщетение от 9 милиарда долара.

Технологичните компании, които някога бяха възхвалявани като източник на иновации и бяха символ на ефективност и икономически растеж, са изправени пред сериозни разследвания както в САЩ, така и в други точки на света. Опасенията на регулатори, конкуренти и потребители са свързано с това, че въпросните технологични гиганти концентрират твърде много власт. Поддръжниците на тази теза варират от републикански политици като президента Доналд Тръмп, който се притеснява, че консервативните гласове могат да бъдат заглушени в онлайн пространството, до хора с прогресивни идеи като сенатор Елизабет Уорън, която предложи да се анулират някои придобивания на Google, Facebook и Amazon, които според нея нарушават антитръстовото законодателство.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X