Законодателство

САЩ обвини китайски професор в промишлен шпионаж в полза на Huawei

Иван Гайдаров

Китайски професор по компютърни науки на име Бо Мао е изправен пред опасността да стане обект на две свързани обвинения в кражба, след като миналия месец е бил арестуван от американските власти.

Едното дело, по което ще отговаря Мао, е във връзка с негов опит да "измами компания със седалище в Северен окръг на Калифорния" и е заведено от Федералния съд в Бруклин. Федерален съд в Тексас също е повдигнал обвинения срещу Бо Мао. Reuters съобщава, че Мао е обвинен в кражба на търговски тайни от стартъп, наречен CNEX Labs, от името на китайския телекомуникационен гигант Huawei.

Намесата на прокуратурата е пореден опит на администрацията на Тръмп да затегне блокадата около Huawei заради предполагаем промишлен шпионаж. През януари правителството на САЩ повдигна обвинение срещу китайския технологичен гигант, след като негови служители се опитаха да откраднат информация за робот на T-Mobile, използван за тестване на мобилни телефони.

В отговор от Huawei обвиниха правителството на САЩ в "предубеден модел на преследване". "Американските федерални прокурори се ангажират с частните обвинения на CNEX, въпреки че гражданският процес не доведе до вреди за Huawei", отбелязват от компанията в изявление пред Reuters.

Федералните власти обвиняват Мао, че е откраднал тайни за Huawei

Huawei и CNEX се борят в съда от години. Един от съоснователите на стартъп компанията – Ирен Хуанг – създава CNEX само дни след като напуска работата си в Huawei. Технологичният гигант завежда дело срещу Хуанг през 2017 г. заради предполагаема кражба на търговска тайна. CNEX контрира със свои обвинения. Юридическата битка между двете компании завършва без победител това лято, като журито установява, че нито една от страните не дължи обезщетение.

Сега обаче Бо Мао е изправен пред наказателно преследване за това, че "е помагал на Huawei да краде търговски тайни", като се предполага, че китайският професор по компютърни науки е убедил CNEX да му достави прототип на един от продуктите си. Според федералните власти Мао е обещал, че няма да предоставя подробности за продукта на трети страни, но е направил точно това.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X