Сигурност

Huawei с контраобвинения срещу САЩ за кибератаки и тормоз на нейни служители

Иван Гайдаров

Huawei обвини САЩ в извършване на кибератаки, фалшиви обвинения, незаконни претърсвания и др. Според компанията САЩ "използват всеки инструмент, с който разполагат", включително "безскрупулни средства", за да нарушат бизнес операциите на Huawei и нейните партньори. Обвиненията, отправени без прилагане на доказателства, идват ден след като САЩ и Полша подписаха споразумение за строго разследване на 5G мрежово оборудване от чуждестранни доставчици като Huawei.

Китайският технологичен гигант твърди, че САЩ са инструктирали органите на реда да "заплашват, принуждават, примамват и подбуждат" настоящи и бивши служители на Huawei да свидетелстват срещу компанията. По думите на представители на Huawei САЩ са извършили незаконно претърсване, задържане и арест на служители на Huawei, изпращали са агенти на ФБР в домовете на техни служители, изфабрикували са предварително нагласени граждански дела и са извършили още редица други неправомерни действия.

Неназован източник, цитиран от The Wall Street Journal, свидетелства, че най-малко трима служители от американския офис на Huawei са били атакувани от американските правоохранителни агенции тази година. Според медията обаче не е прецедент ФБР да посещават настоящи и бивши служители на компании, които са в процес на разследване. В допълнение към опасенията за националната сигурност, САЩ съобщават и за нови обвинения в кражба на интелектуална собственост спрямо китайския технологичен гигант.

Обвиненията на Huawei са поместени в малко несвързано съобщение до пресата, което има за цел да отговори на обвиненията на САЩ, че компанията е в нарушение на патентното законодателство. В края на миналия месец WSJ съобщи, че Министерството на правосъдието на САЩ проучва Huawei заради твърдения, че е откраднал интелектуална собственост, патентована в САЩ. В своето прессъобщение от Huawei са категорични, че тези твърдения са неверни.

"Ние категорично осъждаме злонамерените, съгласувани усилия на американското правителство да дискредитира Huawei и да ограничи лидерската му позиция в бранша", пишат от компанията, която многократно отрича обвиненията, отправени от администрацията на Тръмп, че зад тях стоят китайските правителствени служби.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X