Сигурност

Стартъп разработи платформа за борба с измамите чрез криптовалута

Иван Гайдаров

Когато палестинската организация Хамас се опитва да използва биткойн за свои сделки чрез множество дигитални портфейли, една стартъп компания успява да прозре какво се случва и да предупреди клиентите си.

Базираната в Лондон Elliptic продава инструменти за анализи на блокчейн мрежи на някои от най-големите световни платформи за криптовалута - включително Binance и Circle - както и на банки. Софтуерът на компанията се използва за разследване на престъпна дейност в дигиталните записи на биткойн и следене на транзакции, за да се предотврати прането на пари.

Наскоро компанията научи, че бригадите Ал-Касам, военно крило на Хамас, използват уебсайт за дарения, генериращ различен адрес на портфейла за биткойн за всеки посетил. Това затруднява проследяването на средствата до крайната им дестинация. Групата е определена като терористична организация от Израел, САЩ и ЕС.

"Тъй като ние винаги изпреварваме това, което предстои да се случи, можем да видим кога тези средства започват да се прехвърлят към борсите. Успяхме да уведомим клиентите си, че тези средства са насочени към Хамас и те успяха да ги спрат", коментира съоснователят и изпълнителен директор на Elliptic Джеймс Смит пред CNBC в телефонно интервю.

В сряда, компанията заяви, че е събрала 23 милиона долара в инвестиционен кръг, воден от японския SBI Holdings, за да стимулира агресивна експанзия в Азия. SBI, който до скоро беше част от SoftBank, вече има партньорства с блокчейн компании като Ripple и R3. Elliptic също така отчита като инвеститор испанската банка Santander.

Финансирането на тероризма е само една областите на незаконна дейност, с която се занимава платформата на компанията. Тя се използва и за проследяване на хора, които търгуват с детска порнография и наркотици, както и хакери, които атакуват финансови системи. Elliptic реално показва различна страна на криптовалутите, тъй като нейната технология се разглежда като благоприятен вариант за развитието на този бизнес, както и за отношението на регулаторите към подобни финансови услуги.

Извън кутията

По думите на Джеймс Смит индустрията на криптовалутите отбелязва по-голям растеж през последните 18 месеца, отколкото през предишните години, радва се на все по-широка публичност заради биткойн, който удвои стойността си от началото на годината, а Facebook обяви плановете си за пускане на обезпечена с активи виртуална валута, наречена Libra, в партньорство с други технологични и финансови компании.

Но Libra сe сблъска с жестоки регулации. Президентът Доналд Тръмп заяви, че компанията трябва да потърси банков лиценз за стартирането на криптовалутата си. Централните банки също се обявиха срещу създаването на подобна валута, като председателят на Федералния резерв на САЩ, Джером Пауъл, дори заяви, че проектът трябва да бъде спрян, докато не успее да отговори на притесненията на регулаторите.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X