Сигурност

САЩ блокира проект за презокеански кабел до Хонконг на Google и Facebook

Иван Гайдаров

Американските власти искат да блокират пускането в експлоатация на подводния кабел за пренос на данни, изграден от Google и Facebook, който свързва Лос Анджелис с Хонконг. Департаментът по правосъдието на САЩ (DOJ), който ръководи групата за наблюдение на проекта, известна като Team Telecom, се противопоставя на употребата на презокеанската система заради опасения, свързани с националната сигурност. по отношение на китайската страна, която участва в проекта, и директната връзка с Хонконг, твърди The Wall Street Journal.

Голяма част от Pacific Light Cable Network (PLCN) с дължина близо 8 000 мили вече е инсталирана по протежение на морското дъно на Тихия океан, като търговските услуги се очаква да стартират в края на тази година. Проектът PLCN обаче може да не получи лиценза, който му е необходим, за да започне да функционира, тъй като Team Telecom категорично се противопоставя на това, посочва изданието, като се позовава на източници, близки до процеса на одобрение. Ако заявлението за лиценз бъде отхвърлено, това ще е първият случай, в който САЩ отказват лиценз за подводен кабел заради съображения, свързани с националната сигурност.

Кабелът е проектиран да осигури по-голяма честотна лента, по-малка латенция и повече сигурност както за потребителите на облачната платформа на Google, така и за тези на Facebook.

Към момента няма официален коментар от Google, Facebook и Pacific Light Data Communications Co., оператор на PLCN. От DOJ също засега запазват мълчание.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X