Сигурност

Новите мита ще костват 1000 долара на година на домакинствата в САЩ

Иван Гайдаров

Според американския президент Доналд Тръмп и неговите съветници търговската война на Вашингтон с Пекин няма да навреди на потребителите в САЩ. Анализаторите обаче твърдят друго.

Очаква се митата, които Тръмп вече наложи на Китай, да струват на средностатистическото американско домакинство 600 долара годишно, според ново изследване на JPMorgan Chase. Този разход ще нарасне до 1000 долара, ако Тръмп изпълни заканата си да наложи мита върху стоки за още 300 милиарда.

Прогнозите показват, че Тръмп всъщност си играе с огъня, задълбочавайки търговската война с Китай и разширявайки кръга от потребителски стоки като видеоигри, телевизори и облекло.

Митата ще окажат "значително" въздействие върху "портфейла на американския потребител", пише в свой анализ стратегът на пазара на акции на JPMorgan – Дубравко Лакош-Бужас. По думите му новите мита ще неутрализират повечето ползи, които домакинствата виждат от намаляването на данъците в САЩ. Тези изводи, базирани на проучвания на Нюйоркския федерален резерв и екип от учени, са много различни от тиражираните от администрацията на Тръмп, според която "потребителите няма да пострадат", тъй като "Китай ще понесе цялата тежест."

Търговската война хвърля сянка върху икономиката

Битката "око за око, зъб за зъб" между двете най-големи икономики в света заплашва да инспирира глобално забавяне и дори рецесия. Този риск предизвика смущения и на фондовата борса, принуждавайки инвеститорите да влагат парите си в облигации. "Най-силните икономики могат да станат уязвими за рецесията в резултат на протекционистки политики и търговски войни", пише в понеделник Кристина Хупър, главен глобален пазарен стратег в Invesco.

Хупър отбелязва, че американската икономика се радва на бърз растеж и много ниска безработица. И мнозина в корпоративна Америка са съгласни с целите на администрацията на Тръмп да накара Китай да спазва правилата по отношение на търговията, особено когато става дума за принудително разкриване на технологии. Въпреки това нараства загрижеността относно използването именно на мита като инструмент за натиск.

Американският президент предизвика ескалация на търговската война, след като обяви, че ще наложи нови 10% мита за стоки на стойност 300 милиарда долара от 1 септември. Тези мита ще засегнат именно широката потребителска кошница.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X