Сигурност

Microsoft официализира преслушването на потребителски записи в Skype и Cortana от хора

Иван Гайдаров

Както останалите технологични гиганти Amazon, Apple, Google и Facebook, така и Microsoft предоставя възможност не само на изкуствен интелект да преслушва потребителските записи в Skype и разговори от Cortana, но и на човешки контрагенти.

За разлика обаче от Apple и Google, които преустановиха тази практика, след като тя стана широко обществено достояние, Microsoft смятат просто да актуализират своята политика за поверителност и да я официализират. Успокоителното тук е, че, когато става дума за Skype. Microsoft прави това само за функцията за превод, а не за потребителските разговори. Но компанията анализира гласови фрагменти от заявки и към Cortana във всички платформи, в които е наличен асистентът, включително на стационарните компютри, където той често се използва за по-лесно търсене в мрежата за по-чувствителни заявки.

Ето и какво се казва в новопубликуваните правила за сигурност на Microsoft:

"Работата с лични данни от наша страна включва както автоматизирани, така и ръчни (човешки) методи за обработка. Нашите автоматизирани методи често са свързани и се допълват от нашите ръчни методи."

"За да изградим, обучим и подобрим точността на нашите автоматизирани методи за обработка (включително AI), ние ръчно преглеждаме някои от прогнозите и изводите, изградени от автоматизираните методи, спрямо основните данни, от които са направени прогнозите и изводите. Например, ръчно преглеждаме кратки откъси от малка извадка от гласови данни, предприемаме стъпки за де-идентифицирането ѝ, за да подобрим нашите речеви услуги, като речево разпознаване и превод."

"Когато говорите с Cortana или други приложения, които използват речеви услуги на Microsoft, ние съхраняваме копие на вашите аудио записи (т.е. гласови данни). Това може да включва транскрипция на аудио записи от служители и доставчици на Microsoft, при спазване на процедурите, разработени да се даде приоритет на поверителността на потребителите, включително предприемане на стъпки за дефиниране на данни, изискване на споразумения за неразгласяване от доставчици и техните служители и изискването те да отговарят на високите стандарти за поверителност, определени в европейското и други законодателства".

Истината е, че системите, изградени с помощта на машинно обучение, като повечето съвременни системи за гласово разпознаване и обработка на естествен език, обикновено трябва да бъдат одитирани от хора, за да се подобрят. И за да отговори на опасенията на потребителите, Microsoft им дава възможност да изтрият гласовите си данни, натрупани със задна дата.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X