Сигурност

Broadcom придобива звеното за корпоративна сигурност на Symantec

Иван Гайдаров

След като миналия месец разговорите за закупуване на целия бизнес на Symantec пропаднаха, в четвъртък Broadcom обяви, че ще придобие сегмента за корпоративна сигурност на базираната в Силициевата долина компания за киберсигурност за 10,7 милиарда долара в брой, което е 36 пъти повече от оперативния доход на подразделението през 2019 г.

"Тази трансакция не само разширява инфраструктурата на Broadcom, но и засилва позициите ни като една от водещите глобални компании за инфраструктурни технологии, както в хардуерния сегмент, така и в софтуера. Планираме да включим марката Symantec в портфолиото на Broadcom, а потребителският бизнес на компанията ще остане отделен и ще бъде ребрандиран", обяснява изпълнителният директор на Broadcom Хок Тан по време на разговор с анализатори.

Корпоративният бизнес на Symantec не е особено печеливш

Софтуерът за корпоративна сигурност и облачните продукти на Symantec, които включват защита на крайни точки, предотвратяване на загуби на данни, сигурност в мрежата и електронната поща, както и сигурността на приложенията в облака, са генерирали приблизително 50% от приходите на компанията - 2,5 милиарда долара - но само 10% от оперативните ѝ приходи през първото тримесечие на фискалната 2020 г., което приключи на 5 юли 2019 г.

"Помислете за момент, 10,7 милиарда долара в брой за приблизително 10% от оперативния ни доход", посочи Рик Хил, временно изпълняващ длъжността изпълнителен директор на Symantec, в разговор с анализатори от Wall Street.

За производителя на чипове Broadcom придобиването на бизнес звеното на базираната в Калифорния компания, както и на самия бранд - потребителският бизнес на Symantec ще бъде ребрандиран като Norton Lifelock - е логичната следваща стъпка в стратегията за развитие на инфраструктурен софтуер, следваша придобиванията на Brocade - производител на мрежово оборудване и корпоративни устройства за съхранение на данни - и на софтуерната компания за мейнфрейм CA.

"Придобивайки дивизията за корпоративна киберсигурност на един от лидерите на този пазар ще разшириm портфолиото си от решения за сигурност, които са дълбоко интегрирани в системите на нашите над 2000 глобални клиенти. Ще имаме и много възможности за работещи комбинации на технологиите на Symantec с тези на другите две придобити компании. Очакваме последната придобивка да добави повече от 2 милиарда долара устойчиви приходи", обяснява още Тан.

Изпълнителният директор на Broadcom също така очаква приходите от софтуер да са в основата на 20,9% от приходите в рамките на една година след придобиването.

Бизнес прозрения

Засега резултатите от прехода на Broadcom от полупроводниковата индустрия към софтуерните решения са нееднозначни.

В четвъртък производителят на чипове потвърди прогнозата си за приходи от 22,5 милиарда долара за фискалната 2019 година, приключваща през ноември, спрямо 20,8 милиарда долара миналата година – ръст от около 8%.

Освен това, въпреки ентусиазма на Тан, все още не се вижда синергия между полупроводниковата дейност на Broadcom и бизнеса на компанията с инфраструктурен софтуер.

За разлика от Intel, която придоби McAfee за 7,68 милиарда долара, за да внесе допълнителна сигурност в своите чипове, базираната в Сан Хосе, Калифорния, компания за производство на чипове все още не дава никакви индикации, че следва същата стратегия. Какъв ще е резултатът в крайна сметка само времето ще покаже.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X