Законодателство

Нова милиардна глоба грози Facebook заради използване на лицево разпознаване

Иван Гайдаров

В четвъртък, Facebook загуби федерално дело, заведено срещу компанията заради данните, които тя събира чрез технологията за лицево разпознаване. Това може да се окаже поредния финансов и репутационен удар срещу интернет гиганта, предизвикан от практиките му за поверителност.

Делото срещу Facebook беше заведено през 2015 г. съгласно Закона за поверителност на биометричната информация на Илинойс, който постановява, че компаниите трябва да обявят публичните си политики, преди да събират и съхраняват биометрични данни - включително сканиране на лица – и да обяснят как ще се съхраняват те и за какво ще бъдат използвани. Компанията е използвала технологията за лицево разпознаване в своята функция за отбелязване на снимки, за да определя дали в определена снимка присъства "приятел" на даден потребител.

Искът твърди, че Facebook е активирала тази функция, без преди това да изпълни начертаните от закона правила. От социалната мрежа се защитиха, че ищците не са успели да докажат вреда и че това дело не е в юрисдикцията на съда, който го е разглеждал.

В крайна сметка с 3-0 гласа апелативният съд се произнесе срещу Facebook.

"Заключението на съда е, че разработването шаблони с помощта на технология за лицево разпознаване без съгласието на потребителите, както твърдят ищците, навлиза в личното им пространство и засяга конкретни интереси на индивида", пише съдът в своите мотиви, изпращайки делото обратно на по-долна инстанция за по-нататъшно производство.

Законът за поверителност на биометричната информация предполага глоби в диапазона 1000-5000 долара на нарушение. Според Reuters потенциалните потърпевши в случая може да са милиони, което означава, че социалната мрежа може да бъде принудена да плати милиарди долари обезщетения, ако в крайна сметка загуби делото.

"Смятаме да обжалваме и да търсим нова развръзка на случая. Винаги сме обявявали, че използваме технологии за лицево разпознаване, и потребителите могат да включат или изключат тази функционалност по всяко време", коментира говорител на Facebook пред The Verge. Според медията социалната мрежа може да отнесе делото до Върховния съд.

Правозащитните организации приеха с аплодисменти съдебното решение.

"Това решение силно подчертава опасностите, които крие безконтролното използване на технологията за лицево разпознаване. Възможността за мигновено идентифициране и проследяване на хора въз основа на техните лица повишава по смразяващ начин потенциала за нарушения на личния живот в безпрецедентен мащаб", категоричен е в свое изявление Натан Фрийд Уеслър, адвокат от организацията ACLU Speech, Privacy and Technology Project.

Използването на технология за лицево разпознаване често е обект на критики от страна на правозащитните организации, като няколко американски града, включително Оукланд и Сан Франциско, вече предприемат мерки за пълната ѝ забрана.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X