Заплахи

Двойно увеличение на изтичането на данни в здравеопазването

Иван Гайдаров

Повече от 32 милиона пациентски досиета са били достъпени неправомерно между януари и юни 2019 г. Това е повече от двойно увеличение на фона на 15 милиона медицински досиета за цялата 2018 г., алармират от аналитичната компания в сферата на здравеопазването Protenus. Според нея броят на разкритите инциденти нарасва до 285 през първата половина на годината, а дългогодишната тенденция на поне едно нарушение на здравните данни на ден показва, че няма признаци за забавяне.

Изследването 2019 Mid-Year Breach Barometer Report установява, че 60% от всички нарушения се дължат на хакерство, включително и най-голямото такова. При него хакерите удрят медицинска агенция и получават данни за приблизително 20 милиона пациенти, включително тези, които са използвали LabCorp и Quest Diagnostics. Техните данни бяха обявени за продажба в тъмната мрежа.

Досиетата на пациентите не са единствената чувствителна информация, която се продава свободно в мрежата. Тази седмица управата на Лос Анджелис предупреди, че е възможно да има изтекли данни за 20 000 полицаи и кандидати за работа в сектора на сигурността. Българското правителство се справя с най-големия теч на данни, при който са засегнати пет милиона души в държава от седем милиона. А зловредният софтуер TrickBot може да е достъпил 250 милиона електронни пощи - включително милиони, принадлежащи на правителствата на САЩ, Великобритания и Канада.

Въпреки че изтичането на данни вече стана ежедневие, скоростта, с която броят на инцидентите в глобален мащаб расте, особено в сферата на здравеопазването, определено е причина за тревога. Само преди няколко години светът беше напълно изненадан и ужасен, че данните на 29 милиона пациенти са били неправомерно достъпени за четири години. В момента този брой се надминава за 6 месеца.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X